Mesajı Okuyun
Old 29-04-2008, 18:16   #22
Gamze Dülger

 
Varsayılan

Sayın Aladağ'a katılıyorum.Ancak bir farkla;
Bence " avukatın kalitesi " teriminden ziyade avukatlık mesleğinin kalitesinin arttırılması için fiilen avukatlık yapanların da tabi olacağı bir sınav sistemi geliştirilmelidir.
Bu sınava mesleğe girişte başlanmalı ve sınav her beş yılda bir tekrarlanmalıdır.
Sınavı veremeyenler tek başına avukatlık yapamamalı, bu sınavı vermiş olanların yanında ücretli olarak çalışmalıdırlar.Bu ücretin asgari standardı belirlenmeli ve sınavı kazanamayanların düşük ücretle çalıştırılması da engellenmelidir.
Bu sınavı beş kere veremeyenler avukatlık yapamamalı,ancak büro işi yapabilmelidir!
Sınav da iki etaplı olmalıdır.
İlk etapta meslek bilgileri yanında büro içi avukatlık için sınav yapılmalıdır.
Bu sınavda insanı anlama,yol gösterme,ikna etme,olayları yorumlayabilme,teşhis etme gibi psikolojik ve mesleki sorular sorulmalıdır.
Bu sınavı verenler ayrıca duruşma avukatı olmak için yeni bir sınav vermelidirler.Duruşma avukatlığında özellikle usul kuralları ön plana çıkmalıdır.
Çözüm yolları ve sınav sistemi ile ilgili ayrıntılar ayrıca değerlendirilebilir.

Bu arada çok şey istediğimin farkındayım.

Ancak,avukat hatası yüzünden haklı davaların (şekli anlamda haklı olduğu anlaşılan) nasıl kaybedildiğini,nasıl hataların yapıldığını ve taraf avukatı olmadığım halde hakkın-hukukun bizzat meslektaşım yüzünden içinden çıkılamaz bir şekilde nasıl yokedildiğini o kadar çok gördüm ki !

Kendi davam olsa ve avukat tutmak zorunda kalsam ne yapardım bilemiyorum.

Mesleğinin tüm güzelliklerini yaşarken tüm sorumluluklarını ihmal eden meslektaşlarımız olduğu sürece benim gibi düşünenlerin sayılarında hiç bir azalma olmayacaktır.

Mesleğin kalitesini mesleği uygulayanlar belirler.

Bu arada, mesleğini elinden geldiğince saygın,özverili,doğru ve dürüst biçimde yapan tüm meslektaşlarımın önünde saygıyla ve şükranla eğiliyorum.

Eğer avukatlık mesleğinin hala bir ismi var ise onlar sayesinde var!

Saygılarımla