Mesajı Okuyun
Old 25-04-2008, 17:21   #2
tolga doğan

 
Varsayılan

Sn. Hukukçu;

Alacaklı şirket bu bonolara dayanarak kambiyo takibi başlatmışsa, senetlerin teminat senedi olduğundan kambiyo senetlerine özgü yolla takibe konulamayacağından bahisle İİK 170. madde gereğince takibin iptalini talep edebilirsiniz. Mutlaka siz de okumuşsunuzdur eklediğim kararda bu yönde...

T.C.

YARGITAY

12. HUKUK DAİRESİ

E. 2002/12825

K. 2002/13169

T. 19.6.2002

• TEMİNAT OLARAK VERİLEN BONONUN TAHSİLİNİN GEREKİP GEREKMEDİĞİNİN YARGILAMAYI GEREKTİRDİĞİ ( Teminat Bonosu İçin Kambiyo Senetlerine Mahsus Takip Yapılamayacağı )

• KAMBİYO SENETLERİNE MAHSUS TAKİP ( Teminat Bonusunda - Teminat Olarak Verilen Bononun Tahsilinin Gerekip Gerekmediğinin Yargılamayı Gerektirdiği )

2004/m.168

ÖZET : Bononun sözleşmenin teminatı olarak verildiği ve mücerret borç ikrarını içermediği anlaşıldığından alacaklının bu belgeye dayalı olarak kambiyo senetlerine mahsus yollu takip yapması usulsüzdür.
DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
KARAR : Takip dayanağı sözleşmeye bağlı olarak verilen ve tüm taksit tutarlarının toplamını içeren bononun sözleşmenin teminatı olarak verildiği, mücerret borç ikrarını içermediği tahsilinin taksitli ödemelerinin yapılmamasına bağlı olduğu ibraz edilen belgelerden ve tarafların beyanlarından anlaşılmaktadır. Bu durum karşısında alacaklının sözü edilen belgelere dayalı olarak kambiyo senetlerine mahsus yollu takip yapması usulsüzdür. Talep edilen alacağın tahsilinin gerekip gerekmediği yargılamayı gerektirdiğinden borçlunun itirazının kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçeyle reddine karar verilmesi isabetsizdir.
SONUÇ : Borçlunun temyiz itirazlarının kabulü ile merci kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca ( BOZULMASINA ), 19.6.2002 gününde oybirliğiyle karar verildi.