Mesajı Okuyun
Old 19-04-2008, 13:46   #4
halit pamuk

 
Varsayılan

Ceza Yargılama Hukukunda davaların birleştirilmesi ve tefriki bazı istisnai durumlar haricinde ihtiyaridir. Ancak kanaatimce tefrik kararı verilmemesi gerekirdi. Zira CMK.m.8 göre bir suçtan birden fazla sanık olursa "bağlantı " var sayılır. Ki olayımızda Fiarai sanığın ifadesi azmettireni doğrudan etkileyecekti.

Fakat, Yargıtay içtihatlarınca da kabul edildiği üzere,tefrik kararı temyiz edilemez. Bu nedenle diğer sanık vekilinin(yani sizin) temyiz hakkı bulunamamaktadır.

Eğer sanık(x) tarafından temyiz yapılırsa, onun yönünden kararın bozulabileceğini düşünüyorum.


T.C.
YARGITAY
1. CEZA DAİRESİ
E. 2005/749
K. 2005/3217
T. 14.11.2005
DAVA : Dede Okatan'ı taammüden öldürmekten ve izinsiz silah taşımaktan sanık Eftal Sanay, işbu suça azmettirmekten sanık Arif Sanay'ın yapılan yargılanmaları sonunda: Arif Sanay'ın hükümlülüğüne, sanık Eftal hakkında açılan kamu davasının tefrikine ilişkin (KIRIKKALE) Ağır Ceza Mahkemesinden verilen 19.07.2004 gün ve 246/131 sayılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi sanıklar tarafından istenilmiş olduğundan dava dosyası C.Başsavcılığından tebliğname ile Dairemize gönderilmekle: incelendi ve aşağıdaki karar tesbit edildi.

Sanık Eftal hakkındaki kararın mahiyetine göre temyiz kabiliyeti bulunmadığından sanıklar müdafiinin bu sanık hakkındaki temyiz isteminin reddine,

Sanık Arif'in firarda olup hakkında tefrik kararı verilen oğlu sanık Eftal'in yakalanmasının makul bir süre beklenip beyanının alınmasından ve sanık Eftal'e ait olduğu belirtilen mektupta zikri geçen amcası da celp edilip dinlenilmesinden sonra sanık Arif'in hukuki durumunun tayini lüzumu gözetilmeyerek mevcut duruma göre yeterli olmayan delillere müsteniden eksik soruşturma sonucu yazılı şekilde mahkumiyet hükmü tesisi,

SONUÇ : Usule aykırı ve sanık vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden sair cihetleri incelenmeksizin öncelikle bu nedenle sanık Arif hakkındaki hükmün tebliğnamedeki düşünce gibi CMUK.nun 321.maddesi uyarınca (BOZULMASINA) tutuklulukta geçirdiği süreye göre ilerde mağduriyetine mahal vermemek için sanığın TAHLİYESİNE, başka suçtan tutuklu veya hükümlü bulunmadığı takdirde telle tahliyesinin temini için C.Başsavcılığına yazı yazılmasına 14.11.2005 gününde oybirliği ile karar verildi.