Mesajı Okuyun
Old 23-06-2005, 12:57   #2
Av. Bülent Sabri Akpunar

 
Varsayılan

Kentpolisi,

442 sayılı Yasanın 14.maddesine göre köy mezarlığının yapımı köyün görevleri arasında bulunmaktadır.Bu hükme göre Köy ihtiyar heyetinin mücavir saha içinde belirlediği bölge kamulaştırılarak umumi hıffizsıhha yasasının hükümleri çerçevesinde mezarlık olarak tesis edilebilir.Ayrıca bahsi geçen yasanın 213. maddesine göre "
Alıntı:
Köyler için tesis edilecek mezarlık mahalleri bu köylerin merbut olduğu ilçe kaymakamlarınca Hükümet tabibinin görüşü alınarak tâyin olunur. Birden çok ve yekdiğerine mücavir köyler için bir mezarlık mahalli tesis olunabilir. Köy mezarlıklarının iyi halde muhafazaları ihtiyar heyetlerine aittir."


Olayda 800 yıllık geçmişi olan bir camiden ve kadim mezarlıktan söz ediyorsunuz. Bu çeşit yerlerin Kültür varlığı olarak sit alanı şeklinde korunması gerekmektedir.Bu açıdan ilgili köy adına "tescil" edildiğinden söz edilen camii ve mezarlık yönünden köy tüzel kişiliğinin yetkisi olmayıp İl Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun tam yetkili olması ve bu açıdan bu yerlerin kapatılması veya açılması gibi hususların burası tarafından yapılması gerekmektedir.

Anlatılanlar çerçevesinde benim size tavsiyem davalı köyün Kültür ve tabiat Varlıkları Kuruluna kanuna muhalefet nedeniyle şikayet edilmesi, ayrıca kaymakamlığa başvurularak Umumi Hıfzısıhha yasası uyarınca komşu köy adına tescilli camii ve mezarlığın "ortaklaşa kullanılan tek bir yer" şeklinde tesisinin istenmesi, aksi bir sonuç durumunda her nekadar davacı köyce istenmese de köy ihtiyar heyetince uygun bir bölgenin mezarlık olarak istimlak edilmesi yoluna gidilmesidir.

Kolay Gelsin