Mesajı Okuyun
Old 14-04-2008, 14:04   #4
Av.Nazlı Yolaç

 
Varsayılan hedef kitle seçimi önemli

Sevgili meslekdaşım,
nasıl bir çalışma ortamı oluşturmaya karar vermeden önce kendi vasıflarını ve bulunduğun çevre ile birlikte kendi sosyal çevreni de göz önüne alarak hedef kitleni yani çalışma alanını belirlemelisin öncelikle.

Büyük şirketler kendi bünyelerinde avukat çalıştırıyorlar. Sözünü ettiğin büyük hukuk firmaları ise daha çok yurt dışı bağlantılı çalışıyorlar. Yani bu büyük hukuk firmalarında her şeyden önce birden fazla yabancı dilde hukuki destek verilmekte ve bu firmaların yurt dışı bağlantıları çok fazla. Hatta kimisinin yurt dışında şube niteliğinde de ofisleri var, kimileri ise yurt dışındaki hukuk firmaları ile bağlantılı çalışıyor. Dolayısı ile Türkiye'de ticari, sınai, parasal konularda iş yapan yabancı firmalarla çalışıyorlar. Eğer böyle bir çalışma ortamı oluşturma şansın varsa, yani herşeyden önce birden fazla yabancı dilde hukukçuluk yapabileceksen, öncelikle böyle bir hukuk firmasında avukat olarak çalışmaya başlayıp, bu tür çalışmada tecrübe kazanmalısın. Böyle hukuk büroları yabancı ülkelerde çeşitli reklam ve ilanlar da veriyorlar ve hatta uluslararası hukuk ajanslarına üye olarak Türkiye'de hukuk yardımına ihtiyaç duyan herhangi bir ülkedeki kişinin kendilerine ulaşmasını mümkün kılıyorlar. Ayrıca ülkemize gelen her türlü ticari, sınai, finansal veya herhangi bir sermaye bilgisini elde edince bu firmalara hukuki hizmet verebileceklerini bildiren ve hatta bazan referanslarına da yer verdikleri mektuplar göndererek girişimlerde bulunuyorlar. Bütün bunları yapabilmek için böyle bir firmada tecrübe kazanmak ve artı belli bir sermayeyi de gözden çıkarmak gerekiyor.

Eğer böyle bir oluşum için öncelikle yeterli düzeyde yabancı diliniz ve tecrübenüz yoksa 20 genç avukat da bir araya gelseniz fayda etmez.

Yalnız çalışmaya gelince, eğer belli bir iş çevresi ve sosyal çevreye sahipsen, tek başına ofis açmak da iyi bir seçenektir. Zira iş ortaklığa ve parasal konulara gelince birlikteliği sürdürmek bazen evlilikten bile zor olabiliyor. Ortaklığı oluşturacağın arkadaşlarını çok iyi tanıman ve ortaklığın sınırlarını çok iyi belirlemen gerekir. Sırf masraf ortaklığı bile bazen ilkesel uyumsuzluk olduğunda yürümeyebiliyor.

Büyük şehirlerde yaşamıyanlar için tek başına yeni bir ofis açmak daha cazip sanki.

Kolay gelsin, karar vermek zor.