Mesajı Okuyun
Old 12-04-2008, 15:25   #1
Mtaslak

 
Varsayılan Gayrimenkul ipoteğinin paraya çevrilmesinde talep edilecebilecek faize dair şikayet


İpotek tesis tarihi 15.01.1998. İpotek 30.000 YTL’ye ilişkin 4 yıl vadeli bila faizli karz ipoteği.
Alacaklı takipte, 15.01.2002 tarihinden itibaren reeskont faiz talep ederek ipoteğin paraya çevrilmesine ilişkin takip ikame etti.
Takipte hatalı olarak ödeme emri gönderilmiş. Biz takibe itiraz ettik. Takip durdu. Akabinde alacaklı merciiye gitti ve mahkeme netice itibariyle ödeme emri gönderilmiş olsa da bunun hatalı bir işlemden ibaret olduğu, icra emri gönderilmesi gerektiği gerekçesi ile itirazımızın kaldırılmasına ve bu hatalı işlemden fırsat çıkartarak takibi durdurmuş olmamız gerekçesiyle de %40 icra inkar tazminatına hükmetti. Alacaklı, işbu davada yapılan bilirkişi incelemesi neticesi doğan faiz farkı için ek bir takip açtı. Neticeten işbu takipler kesinleşti ve şu an gayrimenkulün satışı aşamasına gelindi.

Benim sorum : Mercideki davada, ipoteğin TMK.md.875’e göre muaccel olmuş 3 yıllık faiz ile son vadeden başlayarak işleyen faizin kapsama alınabileceğini, bunun dışındaki faizlerin koruma kapsamında olamayacağını ileri sürdüm. Ancak ne yargılama aşamasında ne de Yargıtay incelemesinde bu husus dikkate alınmadı. Böyle düşünmek işime gelmiyor ama bu husus bu şekilde kesinleşmiş mi oldu? Ben kanunda açık olarak belirtilen bu hususu ayrıca şikayet konusu yapabilir miyim? Bu şikayet süresiz olabilir mi?

Yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum.

Sevgiler, saygılar…