Mesajı Okuyun
Old 09-04-2008, 10:00   #3
Av.Nazlı Yolaç

 
Varsayılan

Bu Yargıtay kararı konuya açıklık getiriyor, gerçekten de oransal bir paylaşımın yapılması hiç mantıklı gelmemekle birlikte, delinin birinin taş atması misali kafa yorduruyor insana.

Ancak bu konuda bir de şu problem yaşanabilir mi, diye aklıma geldi; Kuru mülkiyet hakkı sahibi bankaya yatırılan kamulaştırma bedelini çekmek isterse bu parayı çekebilir mi, yoksa intifa hakkı devam ettiği sürece bloke mi edilir?

Eğer kuru mülkiyet hakkı sahibi parayı çekerse, intifa hakkı sahibinin hakkını takip edip alabilmesi imkansız hale gelebilir. Bu konuda bankada paranın bloke edilmesi için mahkeme resen yazmıyor anladığım kadarıyla. Zaten banka parayı ödemeden tapudan soruyor, üzerinde herhangi bir haciz veya takyidat olup olmadığını. Örneğin haciz veya tedbir varsa taşınmaz üzerinde, bunlar para üzerinde devam ettiği için parayı taşınmazın malikine ödemiyor banka. Üstelik bloke edilmesi için mahkemede yazı yazmıyor, yasada tarif edilmediği için. Konu bankanın insiyatifine kalıyor. Üzerinde tedbir olan bir taşınmazın kamulaştırma bedeli için banka ile epeycene uğraşmıştık, bloke edilmesinin sağlanması için. İlk anda akla gelmeyen ne kadar çok detayla uğraşmak zorunda kalıyoruz zaman zaman. Ama çoğu da önemli hak kaybı yaratabiliyor bu detayların.