Mesajı Okuyun
Old 08-04-2008, 16:43   #1
Av.Nazlı Yolaç

 
Varsayılan MK 798.maddesi gereğince intifa hakkının kamulaştırma bedeli üzerinde devamı

Sayın Meslekdaşlarım,
Bu konuda değişik mecralarda, kitaplarda, Yargıtay Kararlarında araştırma yaptıysam da bir sonuca ulaşamadım. Uygulamaya yönelik bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşların paylaşımına ihtiyacım var.

Konu şu: Bir kamu kurumu tarafından kamulaştırma yapılıyor. Kamulaştırılan taşınmazın kuru mülkiyet hakkı A kişisine ait, intifa hakkı B kişisine ait.

MK 798;
"Sigorta ve kamulaştırma gibi durumlarda intifa hakkı, hakkın konusu yerine geçen karşılık üzerinde devam eder." hükmüne göre, uygulama nasıl yapılıyor? Sorumuz bu.

Yani kamulaştırma bedelinin işleyen faizini intifa hakkı sahibi mi alıyor yoksa bu kamulaştırma bedeli bir oran dahilinde kuru mülkyet hakkı sahibi ile intifa hakkı sahibi arasında paylaştırılıyor mu?

Bir müvekkilimin intifa hakkı olan taşınmaz kamulaştırılıyor. Ancak bedel üzerinde hakkını nasıl sürdüreceği sorusuna cevap bulamadık. Bir tapu müdürü, müvekkile 2/3'ünün intifa hakkı sahibine verileceğini söylemiş. Bu yönüyle de araştırdım, bir dayanak bulamadım.

Uygulamaya yönelik bilgisi olan veya uygulamanın dayanağını bilenlerden bu bilgiyi paylaşacak olanlara şimdiden teşekkürlerimi iletirim,
Saygılarımla,