Mesajı Okuyun
Old 30-03-2008, 10:34   #3
Armağan Konyalı

 
Varsayılan

Sayın borasarica

Kabahatler Kanunu’nun aşağıda sunulan 27.maddesine göre, sulh ceza mahkemesinin görevi ancak ve sadece idari para cezası açısından (ve mülkiyetin kamuya geçirilmesi açısından) başvuruyu incelemekle sınırlıdır. Bu nedenle deniz araçlarının seferden alıkonulması hakkında sulh ceza mahkemesi görevsizdir.

Başvuru yolu
MADDE 27.- (1) İdari para cezası ve mülkiyetin kamuya geçirilmesine ilişkin idari yaptırım kararına karşı, kararın tebliği veya tefhimi tarihinden itibaren en geç onbeş gün içinde, sulh ceza mahkemesine başvurulabilir.

Seferden alıkoyma konusunda idari yargıya başvurulmalıdır. Ancak,

Aynı maddenin 8.bendine göre : (8) İdari yaptırım kararının verildiği işlem kapsamında aynı kişi ile ilgili olarak idari yargının görev alanına giren kararların da verilmiş olması halinde; idari yaptırım kararına ilişkin hukuka aykırılık iddiaları bu işlemin iptali talebiyle birlikte idari yargı merciinde görülür.

Bu durumda hem idari para cezası hem de seferden alıkoyma için aynı dilekçe ile idare mahkemesinde iptal davası açmanız gerekmektedir.

Seferden alıkoyma konusunda mahkemeden Yürütmenin Durdurulması Kararı istemelisiniz. İdare Mahkemeleri ancak hukuka açıkça aykırı bir idari işlem yapıldığı ilk bakışta evrak üzerinden anlaşılıyorsa ve ayrıca işlem yüzünden giderilmesi olanaksız çok büyük bir zarar ortaya çıkacaksa yürütmeyi durdurma kararı verir.

Saygılarımla