Mesajı Okuyun
Old 11-04-2005, 09:08   #4
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Merhaba Sayın Hykayar,

Alıntı:
Bilirkişi incelemesinde arızanın yakıttan kaynaklı olduğu tespit edildiğinde ve fakat bu yakıt standartlara uygun çıktığında satıcı sorumsuz mu sayılacaktır?



Şöyle düşünebiliriz:

Yakıtın standartlara uygun olması demek; uygun standarttaki tüm benzer araçlarda sorunsuz kullanılabileceği anlamına gelir.

Yani bir yakıt X marka otomobiller için standarta uygun Y marka otomobiller için standarta uygun değil diyebilmemiz için, Y marka otomobilin uluslararası standartlara aykırı üretilmiş olmasını zorunlu kılar.

Ben Dünya üzerinde üretilen hiç bir otomobilin dünya standartlarındaki yakıtlara uyumsuz olabileceğine ihtimal veremiyorum.

Belli ki yakıtta bir sorun var!

Otomobil üreticilerinin yakıttan kaynaklanan arızalar için garanti verememesi (özellikle bizim ülkemiz gibi kaçak yakıtın cirit attığı ülkeler için) normaldir.

Bu garanti dışı durum bile yakıtın dünya standartalarına uygun olamayabileceği endişesine dayalıdır. (Ki ülkemizde bu yanlış da değildir)

Sorunuza tekrar dönersek:

1) Ya otomobil uluslararası standarta aykırı üretilmiştir. (Buna ihtimal vermek güç)

2) Ya da yakıt uluslararası standarta aykırıdır. (Ülkemiz için ne yazık ki kuvvetle muhtemeldir)

Ancak bilirkişi incelemesi neticesinde yakıt benzer araçlar için standarta uygun çıkarsa somut olaydaki araçta bir sorun var anlamına gelir ve satıcı sorumlu olur. Sorumsuzluk klozu yakıttaki standart dışı olasılıklar için geçerlidir. Borçlar kanunu 99. madde imdadınıza yetişir.



Selamlar.