Mesajı Okuyun
Old 28-03-2008, 15:57   #2
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Armağan Konyalı
Vesayet işlemleri hakkında bilgisi olan üyelerden yardım bekliyorum:

Bir işçi, eşi tarafından talep edilmesi üzerine mahkemece vesayet altına alınmış, eşi de vasi olarak atanmıştır. Mahkeme kararı işverene iletilmiş ve emekli olduğunda kıdem tazminatının işçinin kendisine ödenmemesi istenmiştir.

İşçi emekli olmuş, kıdem tazminatı hesaplanmış fakat mahkeme kararı nedeniyle kendisine ödenmemektedir. Eşi vasi sıfatıyla işverenden paranın ödenmesini talep etmekte, fakat işveren vasi olan eşin vesayet makamı olan mahkemenin izni olmadan bu parayı alıp alamayacağı konusunda kararsız kaldığından eşine de ödeme yapmamaktadır.

İlgili Mevzuat:

1- Türk Medeni Kanunu
IV. Paraların yatırılması
1. Yatırma zorunluluğu
MADDE 441.- Vesayet altındaki kişinin kendisi veya malvarlığının yönetimi için gerekli olmayan paralar, faiz getirmek üzere, vesayet makamı tarafından belirlenen milli bir bankaya yatırılır veya Hazine tarafından çıkarılan menkul kıymetlere çevrilir.
Paranın yatırılmasını bir aydan fazla geciktiren vasi, faiz kaybını ödemekle yükümlüdür.

2- Türk Medeni Kanununun Velayet, Vesayet Ve Miras Hükümlerinin Uygulanmasına İlişkin Tüzük

Para ve menkul kıymetler

Madde 24- Vesayet altındaki kişiye ait paralar, faiz getirmek üzere milli bir bankada bu kişi adına açılan bir hesaba yatırılır veya Hazine tarafından çıkarılan menkul kıymetlere çevrilir.
Vesayet makamı bu hesaptan kime ve ne şekilde ödeme yapılabileceğini bankaya bildirir.


Soru:
İşveren kıdem tazminatı borcundan nasıl kurtulur? İşverenin vasi sıfatıyla eşe ödeme yapmasında hukuki sakınca var mı? Yoksa vesayet makamı olan mahkemenin göstereceği banka hesabı mı beklenmeli?

Saygılarımla


Sayın Av.Armağan Konyalı,

Yukarıdaki ve vesayetle ilgili diğer yasa maddelerinden benim anladığım şey, vasi vesayet altına alınmış işçinin kıdem tazminatını tahsil edebilmelidir.

Alıntısını yaptığınız maddelere göre, vesayet makamı kararı verirken, mevcut para ve menkul kıymetler için bir milli banka belirlemiş olmalıdır.

Vasi parayı tahsil ettikten sonra, bu bankaya en geç 1 ay içinde yatırmalıdır. Aksi taktirde faizinden sorumlu olacaktır. Hiç yatırmaz veya kötüniyetli olarak eksik tazminat alıp ibraname verirse hesap verme yükümlülüğü nedeniyle sorumlu olacaktır.

Vasinin görev ve sorumluluklarını yerine getirmemesinden, işveren sorumlu olmamalıdır.

Saygılarımla