Mesajı Okuyun
Old 28-03-2008, 11:51   #1
Armağan Konyalı

 
Varsayılan Borçlu Ödemesini Vasiye Yapmakla Borcundan Kurtulur Mu?

Vesayet işlemleri hakkında bilgisi olan üyelerden yardım bekliyorum:

Bir işçi, eşi tarafından talep edilmesi üzerine mahkemece vesayet altına alınmış, eşi de vasi olarak atanmıştır. Mahkeme kararı işverene iletilmiş ve emekli olduğunda kıdem tazminatının işçinin kendisine ödenmemesi istenmiştir.

İşçi emekli olmuş, kıdem tazminatı hesaplanmış fakat mahkeme kararı nedeniyle kendisine ödenmemektedir. Eşi vasi sıfatıyla işverenden paranın ödenmesini talep etmekte, fakat işveren vasi olan eşin vesayet makamı olan mahkemenin izni olmadan bu parayı alıp alamayacağı konusunda kararsız kaldığından eşine de ödeme yapmamaktadır.

İlgili Mevzuat:

1- Türk Medeni Kanunu
IV. Paraların yatırılması
1. Yatırma zorunluluğu
MADDE 441.- Vesayet altındaki kişinin kendisi veya malvarlığının yönetimi için gerekli olmayan paralar, faiz getirmek üzere, vesayet makamı tarafından belirlenen milli bir bankaya yatırılır veya Hazine tarafından çıkarılan menkul kıymetlere çevrilir.
Paranın yatırılmasını bir aydan fazla geciktiren vasi, faiz kaybını ödemekle yükümlüdür.



2- Türk Medeni Kanununun Velayet, Vesayet Ve Miras Hükümlerinin Uygulanmasına İlişkin Tüzük
Para ve menkul kıymetler
Madde 24- Vesayet altındaki kişiye ait paralar, faiz getirmek üzere milli bir bankada bu kişi adına açılan bir hesaba yatırılır veya Hazine tarafından çıkarılan menkul kıymetlere çevrilir.
Vesayet makamı bu hesaptan kime ve ne şekilde ödeme yapılabileceğini bankaya bildirir.


Soru:
İşveren kıdem tazminatı borcundan nasıl kurtulur? İşverenin vasi sıfatıyla eşe ödeme yapmasında hukuki sakınca var mı? Yoksa vesayet makamı olan mahkemenin göstereceği banka hesabı mı beklenmeli?

Saygılarımla