Mesajı Okuyun
Old 27-03-2008, 22:35   #1
Protesto

 
Varsayılan İstihkak iddiasının reddi davasında dava konusu nedir?Temyiz sınırı hangisidir?

Selamlar;

Takip miktarı 2.150,00 YTL olup hazedilen malın değeri haciz tutanağında 3.500,00YTL olarak takdir edilmiştir.

Alacaklı tarafından İcra Hukuk Mahkemesinde 3. sahısa karşı açılan istihkak iddiasının reddi davası reddedilmiş kararın kesin olduğu belirtilmiştir.

Buna göre:

1-) İstihkak iddiasının reddi davasının harca esas değeri 2.150,00 YTL olarak gösterilmiş olmasına rağmen dava konusu hacizli malın değeri 3.500,00 olduğundan temyiz sınırının malın değerine göre belirlenmesi gerekir denebilir mi?(Bir başka deyişle; dava konusu, takip miktarı mıdır yoksa istihkaka konu olan malın değeri midir?)

2-) 2007 yılında açılan bu davanın 2008 yılında sonuçlanması hangi yıla ait temyiz sınırının esas alınmasını gerektirir?

2007 için temyiz sınırı 3.360,00 YTL, 2008 için 3.600,00YTL olduğu düşünülürse 1. soruya verilen cevaba göre ikinci soru önem kazanabilecektir.


Konuya ilişkin maddede soruma açık bir cevap bulamadım,
(Kanaatimce istihkak iddiasının reddi davasının konusu üzerinde istihkak iddia edlen mal olduğundan bunun değerine göre belirlenmeli ve davanın açıldığı 2007 yılı temyiz sınırı gözönüne alınarak temyiz yolu açık olarak karar verilmeliydi.)
Tecrübelerini paylaşan meslektaşlarıma şimdiden teşekkür ederim,
Saygılarımla;

Alıntı:
İİK Madde 363
İcra mahkemesince 85 inci maddenin uygulanma biçimi, icra dairesi tarafından hesaplanan vekâlet ücreti, 103 üncü maddenin uygulanma biçimi ve bu maddede düzenlenen davetiyenin içeriği, yediemin ücreti, yediemin değiştirilmesi, hacizli taşınır malların muhafaza şekli, kıymet takdirine ilişkin şikâyet, ihaleye katılabilmek için teminat yatırılması ve teminatın miktarı, satışın durdurulması, satış ilânının iptali, süresinde satış istenmemesi nedeniyle satışın düşürülmesi, 263 üncü maddenin uygulanma biçimi, iflâs idaresinin oluşturulması, icra mahkemesinin iflâs idaresinin işlemleri hakkında şikâyet üzerine verdiği kararlara karşı, iflâs idare memurunun ücret ve masrafları hakkındaki hesap pusulası ve 36 ncı maddeye göre icranın geri bırakılmasına ilişkin kararları dışındaki kararlarına karşı, ait olduğu alacak, hak veya malın değer veya miktarının bin lirayı geçmesi şartıyla istinaf yoluna başvurulabilir. İstinaf yoluna başvuru süresi tefhim veya tebliğ tarihinden itibaren on gündür.