Mesajı Okuyun
Old 12-03-2008, 09:09   #1
AV.HARUN UYANIKOĞLU

 
Varsayılan Alacağini Alma amaçli Gasp (tck 150) Konusu İle ilgili

Değerli Arkadaşlar;

Gasp suçu ile yargılanan bir kişi lehine TCK 150/1 maddesinin uygulanıp uygulanamayacağı hakkında araştırma yapıyorum.

Sanık ; 2005 yılında iki adet aracı müşteki ve babasına 30.000 YTL'ye sattığını,ancak her ikisinin kaçtığını, alacağını alamadığını, 2008 yılında ise yanında çalışan elemanı ile birlikte müştekinin işyerine gittiğini bu borca 10.000 YTL değerindeki aracı almak konusunda anlaştığını anahtarı kendi iradesiyle verdiğini dışarı çıktıklarında ise müştekinin aracı vermekten vazgeçtiğini söylemesi üzerine müştekinin aracını alarak olay yerinden
uzaklaştıklarını söylemiştir.

Biz çekleri teslim ettik.Bu çekler müştekinin babası tarafından keşide edilmiştir. sadece bir tanesinde bir ucunda müştekinin bir ucunda da sanığın cirosu vardır.Cirolarda tarih yoktur.Ciro silsilesi bozuktur.
Müştekinin yüzünde darp izi ekimoz vardır.

Müşteki ise ;babası ile ticari ortaklığının olmadığını,sanıklardan araba satın almadığını,babasının aldığını ve onunla ile birlikte yaşadığını,ancak kendisinin borcunun olmadığını,dövüldüğünü zorla aracının alındığını beyan etmiştir.Çekteki Ciro altındaki imzayı kabul etmiştir.
SORULARIM

Sizce 1.)Öncelikle Bu konuda sanığın İnandığı bir alacağını almak kasdıyla hareket etmesi 150.madde açısından yeterli değilmi dir.

2.)Ceza Yargılamasında maddi gerçeklik esas olduğuna göre çekde ciro silsilesinin bozuk olması 150.maddenin sanık lehine uygulanmasına engel midir.
3.)Eski adıyla İhkak_ı Hak suçu ile yeni yasadaki bu madde arasında özellikle sanığın kasdı ( alacağı olduğuna inanmasının yeterliliği )açısından farklılık varmıdır.
4.)Elinizde bu olaya dair yargıtay kararı varmıdır?
İlgi duyar , değerli görüşlerinizi paylaşır, yardımcı olursanız sevinirim.
Saygılarımla