Mesajı Okuyun
Old 05-03-2008, 12:11   #8
Av.Cengiz Aladağ

 
Varsayılan

Anayasa madde 153:

"Anayasa Mahkemesinin kararları kesindir. İptal kararları gerekçesi yazılmadan açıklanamaz.

Anayasa Mahkemesi bir kanun veya kanun hükmünde kararnamenin tamamını veya bir hükmünü iptal ederken, kanun koyucu gibi hareketle, yeni bir uygulamaya yol açacak biçimde hüküm tesis edemez.

Kanun, kanun hükmünde kararname veya Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü ya da bunların hükümleri, iptal kararlarının Resmi Gazetede yayımlandığı tarihte yürürlükten kalkar. Gereken hallerde Anayasa Mahkemesi iptal hükmünün yürürlüğe gireceği tarihi ayrıca kararlaştırabilir. Bu tarih, kararın Resmi Gazetede yayımlandığı günden başlayarak bir yılı geçemez.

İptal kararının yürürlüğe girişinin ertelendiği durumlarda, Türkiye Büyük Millet Meclisi, iptal kararının ortaya çıkardığı hukuki boşluğu dolduracak kanun tasarı veya teklifini öncelikle görüşüp karara bağlar.

İptal kararları geriye yürümez.

Anayasa Mahkemesi kararları Resmi Gazetede hemen yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzelkişileri bağlar."

Ama Türkiye gariplikler ülkesi.

1- Anayasa 153/1'e rağmen bu karar Anayasa Mahkemesi internet sitesinde "Verilen kararın sonucu: 2004 sayılı Yasa’nın 337. maddesinin birinci fıkrasının İPTALİNE, birleştirilen davalarda yer alan diğer hükümler ile 5271 sayılı Yasa ile ilgili başvurunun REDDİNE, İptal hükmünün BİR YIL sonra yürürlüğe girmesine." şeklinde yazılarak açıklanıyor.

2- Anayasa 141'e göre mahkemelerin her türlü kararları gerekçeli olmak zorunda olması gerektiği, 153/3'e göre iptal edilen yasa iptal kararlarının Resmi Gazetede yayımlandığı tarihte yürürlükten kalkacağı, 153/5'e göre iptal kararları geriye yürümeyeceği ve hatta karar 153/3'e göre bir yıl sonra iptal hükmü yürürlüğe girecek şekilde verildiği halde, hemen uygulanmaya başlanıyor, infazlar durduruluyor.

3- Henüz gerekçesi ortada olmayan, Resmi Gazete'de yayımlanmayan bu karar ile yeni bir uygulamaya yol açılıyor.

4- Sonuç olarak, Anayasa 141 ve 153/3'e göre "ortada olmayan" bu karar, sanki varmış gibi uygulanıyor.