Mesajı Okuyun
Old 04-03-2008, 14:51   #2
Av. Hatun Olguner

 
Varsayılan

Anlatılan olayda görevli memura direnme kastı ve eylemi belirgin. Ancak,"yer beğen,seni oraya sürdüreceğim" sözünde tehdit suçunun maddi ögesi oluşmamıştır.Zira tehdit suçunun oluşabilmesi,sanığın iradesine bağlı olarak gerçekleşebilecek olayları zikrederek tehditte bulunmasına bağlıdır.

Sanığın yapamayacağı,yönlendiremeyeceği,karar veremeyeceği,tasarruf yeti ve yetkisinin bulunmadığı konularda karşı tarafa zarar vereceğini bildirecek sözler sarfetmesinde tehdit suçunun maddi ögesi oluşmaz. Ancak gerçekleşmesi sanığın iradesine bağlı eylemlerle tehdit yapılabilir.Yine de sarfedilen bu söz,failin görevliye etkin direnmede bulunma kastını ve eyleme ilişkin hareketlere başladığını kabule önemli ve yeterli bir ölçü.

VE ANCAK,SANIĞIN HEMEN OLAY ANINDA SİLAHI TESLİM ETMİŞ OLMASI,SUÇ İŞLEMEKTEN GÖNÜLLÜ VAZGEÇTİĞİNİ KABUL ETMEYİ GEREKTİRİR BİR EYLEMDİR. KANAATİMCE BU OLAYDA FAİL ÖNCE SUÇU İŞLEMEYE BAŞLAMIŞ,FAKAT,OLAY SIRASINDA VE AKIŞINDA SİLAHI TESLİM EDEREK,PİŞMANLIK GÖSTERMİŞ VE SUÇ İŞLEMEKTEN GÖNÜLLÜ VAZGEÇMİŞTİR.GÖNÜLLÜ VAZGEÇME HÜKÜMLERİNE GÖRE
GÖREVLİ MEMURA DİRENME SUÇUNDAN CEZA TAYİN EDİLMEMESİ GEREKLİDİR. AYRICA OLAYDAN SONRA ÖZÜR DİLEMİŞ OLMASI DA GÖNÜLLÜ VAZGEÇMENİN BİR DİĞER KANITI VE GÖSTERGESİDİR.

Bu nedenlerle görevi memura direnme suçundan,gönüllü vazgeçmeden ötürü ceza tayinine yer olmadığına dair;tehdit suçundan ise,maddi ögenin gerçekleşmemiş olmasından ötürü beraat kararı verilmesi gereklidir.

5237 S TCK m 36

GÖNÜLLÜ VAZGEÇME

Fail,suçun icra hareketlerinden gönüllü vazgeçer veya kendi çabalarıyla suçun tamamlanmasını veya neticenin gerçekleşmesini önlerse,teşebbüsten dolayı cezalandırılmaz;fakat tamam olan kısım esasen
bir suç oluşturduğu takdirde,sadece o suça ait ceza ile cezalandırılır.

ÖRNEKLER :

Sanığın tabanca ile etkili mesafeden mağdurun göğüs bölgesine 1 el ateş ederek toraks yaralanması,perikardiaktomi,hemostas ve tüp torokostomi yapılmasına neden olduğu olayda,sanığın mağdurun ölmesini engellemek amacıyla zaman geçirmeksizin sağlık kuruluşuna götürerek tedavisinin yapılmasını sağladığı ve bu nedenle ölümün gerçekleşmediği anlaşılmakla,5237 Sayılı TCK m 36 nın uygulanıp uygulanmayacağının kararda tartışılmaması bozmayı gerektirmiştir.
1 Cd 21.3.2007 1825-1786
-----------------------------------------------------------------------------------------
... Sanığın iki el ateş ederek yaraladığı mağdurenin ölmesini engellemek amacıyla zaman geçirmeksizin
sağlık kuruluşuna götürerek tedavisinin yapılmasını sağladığı ve mağdurenin bu nedenle ölmediği anlaşılmakla,sanığın eyleminin kasten öldürmeye teşebbüs olduğu kabul edilmekle birlikte,anılan madde gereğince sanığın tamamlanmış olan yaralama suçundan cezalandırılmasında bir isabetsizlik görülmemiş,bozma düşüncesi bu nedenle benimsenmemiştir.
1 CD 7.2.2007 3317-249
--------------------------------------------------------------------------------------------

Tevfik Bey"in anlattığı olayda da gönüllü vazgeçme teşkil eden hareketleri nedeniyle failin görevli memura direnme suçundan gönüllü vazgeçtiğinin kabulü gerektiği anlaşılmaktadır.Karara konu olayların çok daha ağır bir suça taalluk ettiği nazara alınırsa,soruya konu olayda bu hükmün evleviyetle tatbikinin mümkün olduğunu söyleyebiliriz.