Mesajı Okuyun
Old 02-03-2008, 18:55   #4
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

TMK.
Madde 565 - Aşağıdaki karşılıksız kazandırmalar, ölüme bağlı tasarruflar gibi tenkise tabidir:

1. Mirasbırakanın, mirasçılık sıfatını kaybeden yasal mirasçıya miras payına mahsuben yapmış olduğu sağlararası kazandırmalar,geri verilmemek kaydıyla altsoyuna malvarlığı devri veya borçtan kurtarma yoluyla yaptığı kazandırmalar ya da alışılmışın dışında verilen çeyiz ve kuruluş sermayesi,

2. Miras haklarının ölümden önce tasfiyesi maksadıyla yapılan kazandırmalar,

3. Mirasbırakanın serbestçe dönme hakkını saklı tutarak yaptığı bağışlamalar ve ölümünden önceki bir yıl içinde adet üzere verilen hediyeler dışında yapmış olduğu bağışlamalar,

4. Mirasbırakanın saklı pay kurallarını etkisiz kılmak amacıyla yaptığı açık olan kazandırmalar


*****
Görülmektedir ki; sağlararasındaki tüm karşılıksız kazandırmalar (bağışlar ) ile saklı pay kurallarını etkisiz kılmak amacıyla yapılan bağışlar veya bağışlama niteliği üstün temlikler yukarıdaki şartların gerçekleşmesi halinde tenkise tabi olur.

Bu yönden bağış, bağış vaadi, çıplak mülkiyetin bağışı arasında tenkis talebi yönünden bir fark bulunmadığı tüm bağışların , bağış niteliği üstün olan satışların ve ölünceye kadar bakma sözleşmelerinin saklı pay kurallarını etkisiz kılmak amacıyla yapıldığı ileriye sürülerek tenkisinin istenebileceğini düşünüyorum.

Ölüme bağlı tasarruflarda ise ,560 mad.göre;saklı payı ihlal edilen mirasçının tasarruf nisabını aşan kısmın tenkisini talep hakkı bulunmaktadır.

Tenkis davaları 571 mad. göre 1 ve 10 yıllık hak düşürücü sürelere tabidir.Bu süreler ölümden sonra işlemeye başlar.

Saygılarımla.