Mesajı Okuyun
Old 22-02-2008, 01:44   #30
Av. Muzaffer ERDOĞAN

 
Varsayılan uyap tıkanma noktasına geldi

Bu arada Sn. inci hukuk'un aktardığı eleştirilerin ciddi ve üzerinde durulması gereken eleştriler olduğunu belirtmeliyim. Benzar yakınmaları (özellikle yargı bağımsızlığı konusunda) bazı savcı ve yargıçların da dile getirdiğini biliyorum.

Avukatlık mesleği kişisel özelliklerin öne çıktığı bir meslek olup ülkemizde de bireysel çalışma öne çıktığından örgütsüz bir meslek grubu olup çıktığımızı düşünüyorum.

Her ne kadar baroların birer meslek örgütü olarak varlığı yadsınamaz ise de barolar da sonuçta grup içinde çalışanların emekleri ve uyarıları ile hareket eden kuruluşlardır. Böyle olmak zorundalar. Bir kurum kendi kendisini geliştiremez. O kurumda çalışanlar kurumsal işleyişi geliştirebilir.

Gerek uyap konusu gerek son zamanlarda ortaya konulan hızlı "uyum yasaları" vb nedenlerle yapılan yasal düzenlemeler sorunu bizi çaresiz bırakmaya başladı. Bunu siyasal bir güdü ile söylemiyorum. Düşünün bir yandan günlük işlerimizle uğraşıp yaşamımızı sürdürmeye çalışacağız, bir yandan da böylesine hızlı bir değişime ayak uydurmaya uğraşıp, gerekirse yanlışlıklarını irdeleyip ortaya çıkaracağız. Tek başına çalışan kişilerin altından kalkması zor bir iş.

En son 8.2.2008 de yayınlanan yasa örnek olarak gösterilebilir. Sistem içinde o kadar çok değişiklik getirdi ki. Kimse yasayı halen tüm olarak değerlendiremiyor. Herkes yasanın kendisini ilgilendiren konularında tartışma açıyor. Söz söylüyor. Ancak detaylı bir inceleme yok. Böyle bir yasa karşısında olması da zor.

Örneğin hakimin reddi, haksız dava açanın taraflar arasındaki avukatlık ücretine mahkum edilmesi vb. değişiklikler hak arama özgürlüğü üzerinde nasıl sonuçlar doğuracaktır. Bu ve benzer bir sürü konu hala tartışma dışı. İnsanlar hala ne değiştiğini çok anlayamadılar diye düşünüyorum. Çok kapsamlı bir değişiklik.

Benim aklıma gelen ilk düşünce baroların yasa ve yargısal işleyiş kurulları oluşturarak bunların sağlıklı ve düzenli şekilde çalışmalarının sağlanmasıdır. Benzer bir çaba gönüllü arkadaşlarca burada da yapılabilir. Ancak tek başına çalışan avukatların bu işin altından kalkabileceğini düşünmüyorum. Bu değişimin parçalarının bir çoğu bizim karşımıza hiç çıkmamış veya çıkmayacak konulara ilişkin olabilir. Ancak bunlar sistematik değişimin bir parçası ise bizim bu sistematiği kavramamız uzun zaman alabilir ve bize zarar verebilir. Ben bu çerçevede özellikle barolara bu konuda büyük bir yük ve sorumluluk düştüğünü düşünüyorum.

Saygılar.

(hadi hadi gözüme girmeye başladın. Bundan sonra sınav kağıtlarını okurken aladağ'ı da yanıma alacağım. O sana torpil geçecek gibi duruyor.)