Mesajı Okuyun
Old 19-02-2008, 13:07   #7
ad-hoc

 
Önemli TTK 669 uyarınca verilen ödeme yasağının kapsamı

Keşideci lehtar emrine 1000 YTLlik bir çek keşide ediyor ve lehdar çeki kaybediyor. Çek iptal davası açılıyor ve bu dava ile birlikte ödeme yasağı kararı ilgili bankaya tebliğ ettiriliyor. İbraz süresi içinde çeki ibraz eden üçüncü kişi, çekin ödenmemesinden dolayı, bu durumu takip hukukuna taşıyor ve hem keşideci hem de çeki kaybeden-iptal davası açan ciranta hakkında takip yapıyor. Bu arada keşideci de cirantaya çek bedelini haricen ödüyor.
1. Verilen ödeme yasağına binaen takibin durdurulması talebiyle yaptığımız şikayet olumlu sonuçlanıp takip durur mu?
2.Takibin durması kararı keşideci açısından da hüküm ifade eder mi? Zira keşideci tarafından borcun ödenmemesi yönünde verilmiş bir talimat olmadığı gibi, çekte borçlunun muhatap banka olması düşünüldüğünde, mahkeme tarafından bankaya yazılan ödeme yasağında keşidecinin her hangib bir etkisi olmadığını düşünüyorum, dolayısıyla verilen takibin durdurulması kararı keşideci açısından da hüküm ifade etmelidir düşüncesindeyim, ne dersiniz)
3. Keşidecinin bu borçtan sorumlu tutulmaması için icra tehdidi karşısında ne yapması gerekmektedir? ( Menfi tespit davası açılması dışında kambiyo hukukundan doğan sorumluluk nasıl ortadan kaldırılır?)
Bu arada banka çekin akasına 669 değil 711/3 şerhi uyarınca ödeme yapılmadığını kaydetmiştir.

Yukarıdaki konulara ilişkin görüş ve kararları paylaşırsanız sevinirim, iyi çalışmalar dilerim...