Mesajı Okuyun
Old 18-02-2008, 15:16   #16
iussy

 
Varsayılan

Teoride, uygulanmak istenen Ulusal Yargı Ağı Projesi, çok hoş ve yararlı görünüyor olabilir. Ancak bir sistemin, gerek teknolojik gerek server anlamında gerekse bu sistemi kullanacak tüm kişiler bazında yeterli altyapının, eğitimin vs. sağlanmasının ardından güncelleştirilmesi ve kullanılmaya başlanması gerektiğine inanıyorum. Oysa UYAP'ın kullanılmaya başlamasında, öncelikle yetersiz altyapı, iyi çalışmayan, eski bilgisayarların kullanılması hata idi. Bir de bunlara tüm bu yükü kaldıramayacak nitelikte server ve gerekli eğitimi alamayan memurlar ile bizler (avukat, hakim, savcı vs.) eklenince sistem iyice içinden çıkılmaz hale geldi.

Sertifika alınmasının şart olduğu bildirildiğinden geçen sene eğitimlere katıldım. Ancak üzülerek gördüm ki, sistem hala tamamlanmamış ve verilen eğitim de "Şöyle olursa siz de böyle yaparsınız."dan öteye gidememiş. Üstelik bu muallaklığın bir de ciddi bir hukuki sorumluluğu da beraberinde getirdiğini düşünürseniz, "Emin misiniz?", "Son kararınız mı?", "İyi düşündünüz mü bu butona basmadan önce?" gibi soruların tekrar tekrar karşınıza çıkması pek de anlamsız olmuyor.

Yenilikler ve teknoloji, elbette ki uyum sağlamak zorunda olduğumuz şeyler ancak, UYAP gereği dosyaların belleklere yüklenmesi, xml formatında takiplerin hazırlanması, bunun için bir hayli pahalı - neyse ki rekabet arttı - programların satın alınmak zorunda kalınması, internetten yüklemeniz halinde, "kanun gereği" ve kanuna uygun olarak hazırlayabileceğiniz ama uygulamaya aykırı icra takibi vs. derken maalesef UYAP hakkında söylenebilecek pek çok olumsuz şey var.

Keşke bu sistemin işimizi ne kadar rahatlattığını, hatta duruşmaların bile bu sistem üzerinden gitmesi için gerekli düzenlemelerin yapılmasını istediğimi söyleyebilseydim, ancak mümkün değil. Açıkçası ben ne zaman bu uygulamaya son verileceğini düşünüyorum.

Daha önce de belirttiğim gibi, yeniliklere ve değişikliklere açığım ama kolaylık getireceği söylenerek aktif hale getirilen bu sistemin elle tutulur bir yanı maalesef şu an itibari ile bulunmamaktadır. Umarım ilerisi için bir hayli yanılıyorumdur ama ümitli olduğumu söyleyemem.

Saygılarımla.