Mesajı Okuyun
Old 11-02-2008, 17:35   #6
nephilis

 
Varsayılan

Av.Kaan'ın görüşlerine katılıyorum.

İmza konusuna, yasalarımıza baktığımızda, yasalarımızda imzanın ne şekilde atılacağı hususunda kesin bir hüküm yoktur.
Ancak, Soyadı Kanunu, Borçlar Kanunu, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu ve Noterlik Kanunu'nda bu konuya çeşitli yönlerden değinilmiştir. Bunlardan Soyadı Kanunu ve Borçlar Kanunu'nda imzanın ne şekilde atılması gerektiği hususuna kısmen de olsa açıklık getiren hükümler mevcuttur.
Şöyle ki; Soyadı Kanununun 2. maddesinde "Söyleyişte, yazışta, İMZA'da özad önde, soyadı sonda kullanılır" ifadesi yer almaktadır. Buradan, imzada özad ve soyadın yer alması gerektiği anlaşılmaktadır.
Borçlar Kanununun 14. maddesinde ise "İmza, üzerine borç alan kimsenin el yazısı olması lazımdır" ifadesine yer verilmektedir. Buradan da imzanın el yazısı olması gerektiği anlaşılmaktadır.
İmzanın gerek tanımından gerekse yasalarımızda yer alan hükümlerinden de anlaşılacağı üzere;
-İmza elle yazılarak atılmalıdır. İmzada yazılması gereken ise Önad ile Soyadıdır. Bu, Önadın baş harfi, soyadın tamamı yazılmak suretiyle de olabilir.

Dolayısıyla bu konuda icra mahkemesine yapılacak şikayetin hukuki niteliği, kanımca imzaya itirazdır. 5 günlük yasal süre geçirilmişse, bu durumda yapılabilecek tek şey menfi tespit davası açmak gibi görünüyor.