Mesajı Okuyun
Old 07-02-2008, 11:49   #13
Av. Hatun Olguner

 
Varsayılan

Ayşe Hanım;

Sizin aktardığınız karar son soruşturmanın açılmaması ( takipsizlik) kararı ve yargıtay görüş ve uygulamasından geçmeyen,yargıtay denetimine tabi olmayan bir ilk karar,eski uygulamanın devamı.
Eğer yargıtay denetimine tabi olsaydı,içtihat ile varılan aynı sonuca ulaşılacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Yalnız,yukarıda aktardığım çok yeni bir ceza daire kararı ile gelişmeye başlayan yeni uygulamaya göre bundan sonra, uygulamadan haberdar olan merciler aksi yönde karar verebileceklerdir.Zira bu konuda kamu davası açılmış,mahkemece beraat kararı verilmiş ve beraat kararı yargıtayca bozulmuştur. Yukarıdakı mesajda yazılı 2007 tarihli içtihada göre(Yeni TCK nun uygulaması ile gelişen en son tarihli içtihatlar arasında ve bu konuda benim bildiğim kadarıyla ilk karar olması nedeniyle önemli olan)bu kararın anlatımını irdelediğimizde : "..tahsil ettiği parayı dosyaya beyan etmeyerek vatandaşın mağduriyetine neden olunmasını" görevde yetkiyi kötüye kullanmak olarak tanımlamıştır. Bu anlatımdan hareketle,vatandaşın mağduriyetine neden olabilecek her türlü bildirimin yapılmaması ,alacağın tahsiline rağmen karşılıksız çekle ilgili ceza dosyasından feragat edilmemesi,icra ceza suçlarına ilişkin davalardan feragat edilmemesi v.s. tüm durumlarda vatandaşın mağduriyetinden sözedilebilecek ve suçun oluştuğu iddia edilebilecektir.Büyük bir ihtimalle de suçun oluştuğu kabul edilebilecektir.

Tüm dosya borcunu haricen veya dosyadan tahsil eden alacaklı vekilinin,avukatlık görevinin gerektirdiği dürüstlük ve güven,doğruluk ilkesi gereğince icra mahkemesine,asl.ceza mahkemesine v.s. mercilere alacağı tahsil ettiğini bildirerek şikayetten feragat etmesi ve vatandaşın mağduriyetine neden olmaması gereklidir. Aslında bu Yargıtay kararı olmasa bile meslek etiği bu davranışı gerekli ve zorunlu kılmaktadır. Kasten bildirmemek ve ihmalen bildirmemek aynı derecede sorumluluğu gerektirdiği için bu yöndeki sorumluluklarımızı buradan hatırlamakta fayda var;sanırım siz de bu meslek etiğine ve artık Yargıtayın suç vasfı gördüğü bu etik eksikliğine karşı ortak bir dikkat ve yönelişe taraftarsınızdır.