Mesajı Okuyun
Old 04-02-2008, 03:51   #43
yargıç isa

 
Kitap ......

Müzik indirmekle, arkadaştan alınan bir müzik CD sinden istenilen parçaların bilgisayara kopyalamak yada eskiden olduğu gibi bir kaseti başka bir kasete kopyalamak arasında bir fark var mıdır? Bence tek fark, internetin bu konuda sağladığı kolaylıktan ibarettir. Peki, müzik indiren kişi kolay yolu seçtiği için mi ceza almaktadır? Syn MUTLAKADALET'inde belirttiği gibi, internetten şarkı indirmek suç teşkil etmemektedir. Geçtiğimiz yıl, bu konuya ilişkin olarak yanılmıyorsam İngiltire de yaşanan bir olayda mp3 dosyalarını internet üzerinden paylaşıma açan kişi mahkum edilmişti. Ve daha bir çok Avrupa ülkesinde, paylaşım dosyası (share) sahipleri hakkında yasal işlem yapılmıştır. İnternet Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Gürsel Öngören “Nasıl bir evde korsan Lacoste tişört yapıp satamıyorsanız, aynı şekilde şarkı veya filmleri de internetten bedava sunamazsınız. Avrupa'da bu tür sitelere karşı ihtiyati tedbir kararları var. Türkiye'de de dava sayısı artacak.” şeklinde duruma açıklama getirmiştir. Görüldüğü üzere, bu açıklamada da, dosyaların paylaşımı üzerinde durulmuştur. Sonuc olarak, 112 kişinin müzik indirdikleri gerekçeleriyle göz altına alınmaları, mevcut yasal mevzuatımızda dikkate alındığında, yerinde değildir.

Şu noktayı belirtmek gerekirse, müzik yapımcıları insanların içine atıldığı ve her alana yayıldığı tüketim çağında yeni projeler geliştirmelidirler. Yasak tek başına önlem değildir. Alternatif yollar bulunmalı, tek bir albümle (10-15 şarkı) büyük paraların kazanıldığı devirler artık unutularak, tüketim ve teknoloji çağına paralel olarak insanların daha çok müziğe en kolay ve en ucuz yoldan ulaşmasını sağlayacak yöntemler geliştirilmelidir. Müziğin her türlü aletle hayatın her alanına girdiği, birkaçkez dinlenen müziğin birdaha dinlenmediği, cepte taşınabilen "MP3 Player" belleklerinin bilgisayarların hard diskleriyle yarıştığı ve yüzlerce/binlerce müziği depolayabildiği, o yüzlerce müziğin bir kaç hafta/ay sonra yenileri ile değiştirildiği bir zamanda, eskiden olduğu gibi insanları 10 ile 30 YTL arası değişen fiyatlarda albüm almaya zorlamak elbetteki ahlaki olmayacaktır. Altarnatif olan yasal yolu vatandaşa sunmalıyız. Ben insanların, yasal yolu tercih edeceğini, bu sayede şarkılara daha çok değer vereceğini düşünüyorum.

Sanatçılarda, eskisi gibi albüm satışlarını zengin olma/servete servet katma aracı olarak görmekten vazgeçip, onlar için en iyi tanıtım aracının şarkılarının olduğunu ve bu durumum konserlerinin dolmasında, kitaplarının satılmasında, sunduğu programların izlenmesinde,vs.. başlıca neden teşkil ettiğini unutmamalıdırlar.

saygılarımla...