Mesajı Okuyun
Old 04-02-2008, 01:00   #7
İsmail Doğan TUNÇBİLEK

 
Varsayılan

Yine araçların herhangi bir kazaya karışması durumunda soruşturmayı yapan cumhuriyet savcılığı ilgili trafik tescil şube müdürlüğüne müzakkere yazarak aracın trafik kaydına devir ve temliklerin önlenmesi bakımından ihtiyati tedbir koymaktadır. Ancak bu tedbir sadece 15 günlük süreyle sınırlıdır, 15 gün geçtikten sonra kendiliğinden kalkar.

Sayın meslektaşımın yukarıda belirttiği bilgide süre ve tedbir konusunu gözünden kaçırdığı için 2918 sayılı kanuna aykırı olmuştur. Doğrusu
KTK.85/2 :
Motorlu araç ölüme veya yaralanmaya sebebiyet vermiş ise, kazaya karışan aracın başkalarına devir ve temliki veya üzerinde bir hak tesisini önlemek amacıyla olaya el koyan Cumhuriyet Savcılıklarınca, aracın tescilli olduğu tescil kuruluşuna trafik kaydı üzerine şerhdüşülmesi için talimat verilir. Kaza anı ile Cumhuriyet Savcılığınca trafik kaydı üzerine şerh düşülmesi arasında geçen süreler içinde kötü niyetle yapılan araç tescilleri hükümsüz sayılır. Şerhin konulduğu tarihten itibaren biray içerisinde, şerhin kaldırıldığına veya devamına ilişkin mahkeme kararı ibraz edilmediği takdirde bu şerh hükümsüz sayılır.
Görülüyor ki :Savcılıkca konulan re'sen tedbirler sadece ölümlü ve yaralamalı kazalar içindir.Maddi kazalarda re'sen tedbir şerhi konulması kanunda yazılı olmadığından ya direkt ayrı tedbir talebi ile yada davayla birlikte tedbir talebinde bulunarak şerh düşülmesi sağlanmalıdır.