Mesajı Okuyun
Old 01-02-2008, 10:55   #42
Admin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan dogukansavas
Peki benim merak ettiğim başka bir alan var. P2P programları üzerinden mp3 indiren ve indirdiği bu mp3'leri yahut diğer eserleri aynı program üzerinden dağıtıma sunun kişinin tespiti nasıl yapılıyor. Teknik olarak savcılık tarafından izlemeye alınan bu kişilerin bu programa bağlandığını ve veri gönderiminde bulunduğunu tespit edebilir. Fakat bu veri gönderimi şifreli olduğu için hangi veriyi gönderdiğini göremez. Bu programların kullanılması ise yasal çünkü kişilerin kendi ürettikleri eserleri ve umuma mal olmuş eserleri paylaşmak için de kullanılıyor. Peki bu kişilerin tespiti için ne yapılıyor? Yani ilgilinn şikayeti üzerine tüm o programı kullananlar takibe mi alınıyor?
P2P programları arasında şifreli bir protokol kullanarak veri transferi yapanlar olabilir ancak sıkça kullanılan yaygın P2P programlarının (edonkey, bittorrent vs.) hiçbiri şifreli değildir.

Yurtdışında pekçok internet servis sağlayıcı bu protokollerin kullandığı portları takibe alır ve yasadışı kullanım tesbit ederse, sizi önce uyarır, daha sonra hesabınızı kapatır. Örneğin İngiltere'deki bir internet servis sağlayıcının abonesiyken bittorrent ile Microsoft Office'i indirirseniz, ertesi gün bir telefon/eposta alırsınız ve yaptığınızın yasadışı olduğunu bildirilir, bir sonraki gün yine aynısını yaparsanız, internet bağlantınız kapatılır. Servis sağlayıcı şirketler bunu yasaların uygulanmasını temin etmek için olduğu kadar, kişisel çıkarları için de takip ediyorlar çünkü bu programlar çok yüksek veri transferi içerdiğinden, bunların kullanılması servis sağlayıcıların işletim maliyetlerini arttırıyor. Ve bu programlar da %99 yasadışı dağıtım için kullanıldığından servis sağlayıcılar bunu engellemek suretiyle, işletim giderlerini düşürebiliyorlar.

Türkiye'de bu sistem (henüz) yok. (Şimdi yasal MP3 ticareti yapmaya başladığı düşünüldüğünde TT'nin de bir süre sonra başlatacağından eminim). Türkiye'de şikayet üzerine ya da Emniyetin bilişim suçları bölümünün kendi araştırması üzerine bu tesbitler yapılarak, yasal takip başlatılabilir.