Mesajı Okuyun
Old 01-02-2008, 00:51   #3
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

1. Kamulaştırma K.nunun 8. mad. göre kamulaştırmalarda satın alma usulünün uygulanması esastır. 26.md. göre trampa yoluyla kamilaüştırma ancak karşılıklı anlaşma,mal sahibinin kabul etmesi ile gerçekleşebilir.

2. Kanunun 8. md. göre de, idarenin kamulaştırma kararını ve trampa isteğini mal sahibine teblğ etmesi gerekir. Tebligat üzerine mal sahibinin idareye başvurup anlaşmaları halinde tapuda ferağg verilerek tescil işlemi tamamlanır.

3. Ortada geçerli bir kamulaştırmanın olması için bu işlemlerin yapılması gerekir.
Eğer yapılmış ve taraflar anlaşmışsa zaten yapılacak bir şey yok.

4. Tarafların anlaşamamaları halinde idarenin 10.md. gereği bedel tayini için mahkemeye başvurması gerekir. Hakların kullanılması ve borçların yerine getirilmesi bakımından kamulaştırma işlemi 10.md. göre mahkemece yapılan tebligatla başlar. Mülkiyetin geçmesi ise tescil kararı ile olur. Bu tebligattan itibaren 30 gün içinde kamulaştırma yönünden idari yargıya maddi hata yönünden mahkemeye başvurulabilir. (md.14)

5. İdare taraflar anlaşmadığı halde, evrakı mahkemeye tevdi etmeden kamulaştırmayı tamamlamış ise, ortada hukuken geçerli bir kamulaştırma mevcut değildir. Taşınmaza el at ılması halinde ida re aleyhine el atmanın önlenmesi veya kamulaştırmasız el atmadan dolayı bedel davası açılabilir.
Saygılarımla.