Mesajı Okuyun
Old 31-01-2008, 11:58   #40
ecesaka

 
Varsayılan

Sn av.zuhala,

Yanılmıyorsam bazı araba markalarında birleşik şekilde imal edilen teyplerde "korsana hayır" diyebilmek için Mp3 formatındaki parçalar çalınamıyor. Ancak bana kalırsa bu, sadece gerekli düzenlemeler ve takip yapılamadığından teknolojiye sırt çevirmek demektir.

Şöyle ki, teknolojinin bu yöndeki hedefi her zaman bir adım ileriye giderek, insanlara daha ergonomik, daha rahat ve daha kullanışlı ürünler sunabilmektir. Kanunlara uygun duruma bakacak olursak; bir CD satın aldığınızda bu CD'deki parçaları Windows Media Player vasıtasıyla bile Mp3'e çevirmeniz mümkündür. Bunları Mp3'e çevirerek kolay taşınır hale getirip, CD çalar gibi kocaman bir cihazla dolaşmak zorunda kalmazsınız. Böylece çantanızda çok yer kaplayacak olan CD ve CD çalardan kurtulmuş olursunuz.(Hatta ben İstanbul içinde adliyeler arası mekik dokurken icat edene en çok dua ettiğim teknolojilerden biridir Mp3 çalar ) Ve satın almış olduğunuz CD'yi mp3 formatına çevirmek de suç değildir.

Bu nedenle Mp3 çalarların piyasadan kaldırılması haksızlık olur diye düşünüyorum. Bunun yanı sıra, bazı müzik grupları "demo" olarak birkaç parçalarının mp3 formatında internetteki sitelerinden indirilmesine olanak tanımaktadır. Bunlar da yine taşınması kolay olan Mp3'lerde dinlenebilir ve bu da hukuka uygundur. Son gelişmelere baktığımızda, ttnet ve Qtrax gibi internet üzerinden şarkı indirilmesine olanak veren sistemler de geliştirilmiş, dolayısıyla Mp3 çalar gibi bir nimete arkamızı dönmemize gerek kalmamış bulunmaktadır.

Bu arada bana kalırsa piyasada Mp3 formatında korsan olmayan albüm satılmamasının nedeni CD formatından Mp3 formatına çevirmek mümkünken, Mp3 formatından CD formatına transferin mümkün olmaması ya da yaygın olarak bilinmemesi olabilir. (Belki bununla ilgili programlar da vardır ancak benim bilgim dahilinde bu tür bir program yok)

Saygılarımla