Mesajı Okuyun
Old 28-01-2008, 20:02   #34
mutlakadalet

 
Varsayılan

Ece Hanım, zannımca söz konusu barın lisansının sorulmasının sebebi, başkalarına ait parçaları icra etmelerinden kaynaklanıyor. Her ne kadar kendi parçalarını umuma sunsalar da bunun yanında başkalarına ait parçaları da sunmaları lisans almaları zorunluluğunu doğurur meğerki söz konusu bar, FSEK 41(2) bağlamında sınıflandırma dışı kalan bir bar olsun.

Kanaatimce yalnızca kendi parçalarını sunuyor olsalardı, lisanslarının olup olmadığı sorulmazdı. Zira FSEK 24'e göre; temsil hakkı münhasıran eser sahibine aittir. Bu noktada eser sahibi müzik grubunun eseri icra etmesi yahut bu eseri cd vasıtasıyla umuma iletmesi arasında fark yoktur; ancak müzik grubu, kendi eserleri üzerindeki haklarını sözleşme ile yapımcıya devretmişse lisans sorunu gündeme gelebilir. Bu hususu madde 80 şu şekilde kaleme almıştır:

"Bir icra ürünü olan veya sair sesleri ilk defa tespit eden fonogram yapımcıları eser sahibinden ve icracı sanatçıdan mali hakları kullanma yetkisini devraldıktan sonra aşağıda belirtilen haklara sahiptir."

Saygılarımla.