Konu: kooperatif
Mesajı Okuyun
Old 25-01-2008, 12:27   #4
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

EK MADDE 2 - (3476 - 6.10.1988) 1. 8 inci maddenin üçüncü fıkrasına, 16 ncı maddenin beşinci fıkrasına, 56 ncı maddenin altıncıfıkrasına, 59 uncu maddenin dördüncü, altıncı, yedinci ve sekizinci fıkralarına ve 90 ıncı maddenin beşinci fıkrasına aykırı hareket eden kooperatif ve üst kuruluşlarının yönetim kurulu üyeleri ve memurları fiilin önem ve mahiyetine göre üç aydan iki yıla kadar hapis ve yüzbin liradan birmilyon liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılırlar.

Sayın Ergün Vardar,

Okuyanlar için Ek Madde 2'yi de alıntıladım. Yukarıdaki açıklamanızdan sonra da ilk cevabımda ısrar ediyorum.

Müvekkilinize TCK 53/d'den tedbir kararı verilmemesi gerekir zaten. Verilseydi asıl mahkumiyet cezası hangi süre ise, o kadar süre kooperatif yöneticisi olamayacaktı. Yani asıl ceza 1 yıl ise, fer'i ceza olan güvenlik tedbiri de 1 yıl uygulanacaktı.

Koop.K. 56 ıncı maddeye baktığımızda ise açık olarak

Alıntı:
3. Türk Ceza Kanunu'nun zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, görevi suistimal, sahtekârlık, hırsızlık, dolandırıcılık, hileli iflas, emniyeti suistimal ve Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlara ilişkin hükümlerine veya bu Kanuna göre mahkûm olmamak.

Üyelik şartları denetçiler tarafından araştırılır. Bu şartları taşımadıkları halde seçilenler ile sonradan kaybedenlerin görevlerine yönetim kurulunca son verilir.


denildiğini görmekteyiz. Maddede sayılan suçlardan mahkum olanlar YK üyesi olamayacaktır. Ne zamana kadar? Sonsuza kadar...Bu nedenle mahkemenin TCK 53/d den tedbir cezası vermemesi gerekmektedir. Verseydi asıl kargaşa o zaman yaşanırdı. Mahkemeler 53/d den ne zaman tedbir kararı verecektir? Yukarıda sayılan suçlardan başka bir suç nedeniyle(Örneğin adam öldürme)mahkumiyet verilirse, güvenlik tedbiri olarak 53/d'yi fer'i ceza olarak verecektir.

Benim düşüncelerim bunlar...

Saygılarımla