Mesajı Okuyun
Old 25-01-2008, 10:23   #1
SUCCEED

 
Varsayılan vergi dairesinin işlemi hukuka aykırı mıdır?

Mesleğe yeni başlayan bir avukat olarak yapılan idari işlemin haksız olduğunu düşündüğüm bir hukuki olayda sizlerin görüşlerine başvurmak istedim.Şimdiden tüm cevaplarınız için teşekkür ederim.
Müvekkilim boşanma davası devam eden eşinden devraldığı dükkanın vergi borcunu ödemektedir. Birikmiş vergi boçlarını taksitlendirmek suretiyle ödemek konusunda ilgili vergi dairesi ile anlaşmıştır. Devir işlemi müvekkilimin eşi tarafından hileye maruz bırakılarak oluştuğundan bu hususta dava açacağını vergi dairesine beyan etmiş ve geri kalan taksitleri ödememiştir.Vergi dairesinde müvekkilimin işlemleriyle ilgilenen memurun ablasının da aynı şirkette satış temsilcisi olması ve müvekkilim ile kıyasıya rekabette bulunması sebebiyle memur, müvekkilim kozmetik ürünleri satan şirketin kapıdan satış yöntemiyle çalışan temsilcisi olduğunu bildiğinden bu hususta şirketteki tüm alacağına el koydururuz demek suretiyle kendisini rahatsız etmektedir. Taksitlerin ödenmemesi sebebiyle ilgil vergi dairesi, müvekkilimin ilgili şirketteki prim alacağının tümüne el koymuştur. Bu durumu ise müvekkilim beklediği prim alacağının bankadaki hesabına yatmamış olmasıyla öğrenmiştir. Kendisine bu konuda ne vergi dairesinden ne de şirketten bir uyarı yapılmamıştır.Satış temsilcisi olduğu şirkete tüm kazancının şirketteki primlerin olduğu, başka geliri olmadığı bu sebeple en fazla şirketteki alacağının 1/4 üne gidilmesi gerektiğini söylediğinde ilgili şirket avukatı bunun bir ticari alacak olduğu ve tümüne el konulabileceği söylenmiştir.

Bu durumda;
1) Vergi dairesince yapılan işlem hukuka aykırı değil midir? Müvekkilimin başka geliri olmaması sebebiyle şirketteki alacağının 1/4 ünden fazlasına el koyulması hukuka uygun mudur?Müvekkilimin şirketteki alacağı ticari alacak mıdır?
2) Müvekkilimi maddi ve manevi açıdan çok mağdur eden bu işleme karşı yapılabilcek bir işlem yok mudur?