Konu: kooperatif
Mesajı Okuyun
Old 24-01-2008, 18:54   #2
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Ergün Vardar
Kooperatifler Kanunu 56. maddesine göre Kooperatifler Kanununa muhalefet suçundan mahkum olanlar Yönetim Kurulu üyesi olamıyorlar.Kooperatifler Kanuna muhalefet suçundan tecziyesine karar verilen yönetim kurulu üyeleri hakkında ayrıca Ceza Kanunun 53/d maddesinin'(yönetici ve denetçi olabilmek haklarından kısıtlanmasına) karar verilmediği durumda kooperatifler kanununa muhalefet suçundan mahkum olan yönetim kurulu üyesinin yönetim kurulu tarafından yönetim kurulu üyelİğinden azli gerekirken,Ceza Kanunun 53/d maddesi uygulanmadığından azli gerekmiyor.Bu duruma göre yönetim kurulu üyeliği devam edecekmidir?

Alıntı:
MADDE 56 - (Değişik: 3476 - 6.10.1988) Yönetim kurulu üyelerindeaşağıdaki şartlar aranır.

1. Türk vatandaşı olmak,

2. Aynı türde başka bir kooperatifin yönetim kurulu üyesi olmamak.

3. Türk Ceza Kanunu'nun zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, görevi suistimal, sahtekârlık, hırsızlık, dolandırıcılık, hileli iflas, emniyeti suistimal ve Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlara ilişkin hükümlerine veya bu Kanuna göre mahkûm olmamak. Üyelik şartları denetçiler tarafından araştırılır. Bu şartları taşımadıkları halde seçilenler ile sonradan kaybedenlerin görevlerine yönetim kurulunca son verilir.

Haklarında yukarıdaki suçlarla ilgili olarak kamu davası açılmış olanların görevleri ilk genel kurul toplantısına kadar devam etmekle beraber, yönetim kurulunca bu durumdaki üyelerin genel kurulca azli veya göreve devamı hakkında karar alınmak üzere yapılcak ilk genel kurul gündemine madde konulur.

Bu veya anasözleşmede gösterilecek diğer bir sebeple yönetim kurulu toplantı nisabını kaybederse, boşalan yönetim kurulu üyeliklerine denetim kurulu üyeleri tarafından gecikilmeksizin yeteri kadar yedek üye çağrılır.



Sayın Av. Ergün Vardar,

Kooperatifler Kanunu'nun ilgili maddesi çok açıktır. Bu maddeye göre bir mahkumiyet sözkonusu ise ayrıca TCK 53/d nedeniyle bir tedbir kararına gerek yoktur.

Açıkçası sorunuz karışık geldi. Mahkumiyet hangi suç nedeniyle verilmiş?

Saygılarımla