Mesajı Okuyun
Old 18-01-2008, 14:49   #9
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Turan
sayın suat bey, çek nihayetinde bir ödeme aracıdır.vede olayımızda verilmiş olan çek var..

Evet ödeme aracıdır. Ama bu bilginin konuyla ilgisi yoktur. Siz önceki mesajınızda 'ödeme'den söz etmektesiniz.

Alıntı:
Yazan Aybüke Kağan
Şöyle izah edeyim : lehtar olan müvekkil tarafından ciro edilen yaklaşık 20 civarında çek hamilin rızası hilafına elinden çıkmışştır.Hamil çeklerin iptali için dava açmıştır.Bu çeklerle ilgili ödeme yasağı kararı alınmıştır.Bu çeklerden bir kısmının ibraz süresi geçmiştir.Ancak iptal kararı henüz çıkmamıştır.

Keşidecilerden bir kısmının işleri kötü olup kaçma ihtimalleri vardır.

Bu durumda lehtar iptal kararını beklemeden , ibraz süresi geçen çekler için asıl ilişkiye dayalı takip ya da dava açamaz mı?ihtiyati tedbir veya haciz isteyemez mi?

.

Sayın Aybüke Kağan,

Çek keşidecisi müvekkiliniz olsaydı nasıl yol gösterirdiniz. Ödeme yapmak istiyor ama lehtar çeki ciro ettiğini, bu yüzden iade edemeyeceğini söylemektedir. Yetkili hamil ise çeki kaybettiğini, bu yüzden çek iptal davası açtığını söylemektedir. Müvekkiliniz, lehdara ödeme yapsa, hamil çek iptal kararını icraya koyunca mükerrer olarak ona da ödemek zorunda kalacaktır. Öte yandan iptal kararı verilmeden hamil olan kişiye parayı ödedi diyelim. Bu sefer iptal davasında(ilandan sonra) bir başka şahıs çekleri ibraz edip gerçek hamil olduğunu kanıtlarsa ne olacaktır? Bu durumda müvekkilinize hangi yolu önerirsiniz.Bu arada banka ise yasal işlem yapmamak için çeklerin müvekkil tarafından kendisine iadesini beklemektedir, unutmayın.


Alıntı:
çeklerin ibraz süresi geçtiğine göre ilan süresinin dolmasını beklemenin pratikte bir önemi kalmamıştır

Bu bölümü ise anlamadım. Yukarıdaki izahatımdan sonra bu soru hala geçerli ise, ayrıntılı yazmanızı rica edeceğim.

Alıntı:
bir önceki mesajımı yeniliyorum.Gelen yanıtlara çok teşekkür ederim ama henüz ne yapmam gerektiğini anlamış değilim.

Soru net olmayınca cevap vermek isteyenler vazgeçmiş olabilirler. İlk okuduğumda ben de bu yüzden cevaplamamıştım. Oysa soruyu basit sorsaydınız cevabı da basit olacaktı. Hatta benzer konunun 3-4 defa THS'de tartışıldığını benim de mesaj eklediğimi söyleyebilirim. Forum İçi Arama butonunu kullanarak 'Çek İptali' yazın mutlaka karşınıza çıkacaktır.

Saygılarımla