Mesajı Okuyun
Old 15-01-2008, 20:46   #4
Kadir COŞKUN

 
Varsayılan

T.C.
YARGITAY
18. Hukuk Dairesi

Esas : 1997/8141
Karar : 1997/8859
Tarih : 07.10.1997

ÖZET : Haklı nedenin varlığı halinde ismin ve soyadın değiştirilmesi mümkündür. Dava konusu olayda davacı, eşinin ailesinin oturduğu yere taşındığından eşinin soyadını almak istemektedir. Davacı soyadlarını taşımasa da karısı ve onun ailesine yakın olabilir. Yakınlık sevgi ve saygı mutlaka aynı soyadın taşınmasını gerektirmez. O sebeple haklı nedenin bu davada mevcut olmadığı sonucuna varılmalıdır.

(743 sayılı MK. m. 26)

KARAR METNİ :
Dava dilekçesinde Başoğlu olan soyadının Genç olarak düzeltilmesi istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulü cihetine gidilmiş, hüküm Cumhuriyet Savcısı tarafından temyiz edilmiştir.

YARGITAY KARARI

Temyiz isteminin süresi içerisinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki tüm kağıtlar okunarak gereği düşünüldü:

Medeni Yasanın 26. maddesine göre haklı nedenin varlığı halinde ismin ve soyadın değiştirilmesi mümkündür. Kişinin dilediği ismi ve soyadı taşımasının mahkeme kararında açıklandığı gibi genelde kamu düzeni ile ilgili değil ise de haklı neden kanun hükümü ile öngörülmüş olduğundan bunun isim değişikliği davasında ileri sürülmüş olması ve mahkemece onun haklı olduğuna kanaat getirmesi gerekir.

Davacı ve şahitler, davacının eşinin ailesine kendisini daha yakın hissettiğini onların oturduğu köye taşındığını, bu nedenle eşinin soyadını almak istediğini bildirmişlerdir. Davacı, soyadlarını taşımasa da karısı ve onun ailesine yakın olabilir. Yakınlık sevgi ve saygı mutlaka aynı soyadın taşınmasını gerektirmez. O sebeple haklı nedenin bu davada mevcut olmadığı sonucuna varılmalıdır.

Bu sebeple davanın reddine karar verilmesi gerekirken kabulü doğru görülmemiştir.

Bu itibarla yukarda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı biçimde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu sebeplerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, 7.10.1997 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Kaynak : Corpus