Mesajı Okuyun
Old 10-01-2008, 18:32   #1
empas

 
Varsayılan MÜteahhİdİn SorumluluĞu

Değerli dostlar,
”Arsa paylı kat karşılığı inşaat” konusunda sitedeki dokümanların hemen hepsini okudum.Fakat,bahsedeceğim sorunla ilgili olarak nasıl davranılması gerektiği konusunda kafamda berrak bir fikir oluşamadı.

Konu kısaca şöyle:Arsa sahibi (A) ile, müteahhit (M) aralarında 07.07.2006 Tarihinde “arsa paylı kat karşılığı inşaat” sözleşmesi yapıyorlar.Sözleşmeye göre (M),ruhsat aldıktan bir yıl sonra, inşaatı anahtar teslimi olarak tamamlayıp teslim edecek.Ruhsat ise 03.07.2007 Tarihinde alınıyor.Bu durumda inşaatın (M) tarafından 04.07.2008 Tarihinde teslimi gerekiyor.Arsanın tapusu halen (A)’dadır.

Ancak, (M) Söz konusu yapıdan kendisine düşecek bölümlerden birini, 3.Kişi (S)’ye noter satış vaadi sözleşmesiyle devretmeyi vaad ediyor.Böylelikle (S), (M)’nin halefi oluyor.Fakat, (M), sözleşmedeki daireyi (yine sözleşmeye göre) (S)’ye 10.10.2007 Tarihinde devretmeyi vaat ediyor;ama teslim etmiyor ve temerrüde düşüyor.(Halen de teslim edilmiş değil.)Bu devir karşılığı ise noter satış vaadi sözleşmesinde 1000,00 YTL.olarak gösteriyorlar.Ve (S),bu bedeli (M)’ye ödemiş bulunmakta.Şimdi sorunlar şunlar:

1)(S), Arsa sahibi (A)’ya karşı tapu iptali tescil davası açamayacak;zira henüz (M),edimini (A)’ya karşı ifa etmiş değil.Çünkü edim,henüz muaccel hale gelmiş değil Fakat, görüldüğü gibi (S),mağdur durumda.

2) (S) ile (M) arasındaki noter satış vaadinde 1000,00 YTL. Olarak gösterilen bedel,açıkça anlaşılıyor ki muvazaalı.Yani bugün kimsenin bu bedelle daire satması düşünülemez.

Bu durum karşısında (S)’ (M)’ye karşı ne tür talepler ileri sürebilecektir ? neler önerebiliriz?