Mesajı Okuyun
Old 06-01-2008, 20:19   #1
superavukat

 
Varsayılan Tehlike sebebi ile tazminat

Bilindiği üzere hukukumuzda ödenecek tazminat miktarı , tarafların birbirlerine verdikleri zararın hesaplanması ile hesaplanıyor.

Yani ortada bir zarar söz konusu değil ise , kanunda özel düzenleme bulunmadığı taktirde(mesela birisi size ateş etti ama vuramadı) , meydana gelen tehlike zarar vermediği sürece hukuken hiçbir şey ifade etmiyor.

Merak ettiğim konu , tehlikeden dolayı tazminat talep edilip edilemeyeceği. Merağımın kaynağı gerçekleşen bir olay :

Otomobil seyir halinde iken hava yastıkları açılıyor , şans eseri araç hiçbir yere çarpmıyor ; ölen , yaralanan veya hasar verilen bir başka araç yok.

Hareket halindeki araçta meydana gelen bu tip bir olay yüzde 90 ihtimalle ölümlü bir kazaya sebep verecektir. Araçtaki Üretim hatası sebebi ile çok büyük bir tehlike meydana geldiği açıktır ve araç üreticisinin , bayisinin , distribütörünün vs. ortaya gerek sürücü ve yolcuların vücudunda gerekse diğer bir araçta bir zarar çıkması halinde gerek maddi gerek manevi tazminat sorumluluğu olacağı açıktır. (ama olayda hava yastığının meydana getirdiğinden başka bir zarar yok)

Sevgili meslektaşlar , somut olayda ne sigorta şirketi , ne de araç üreticisi hava yastığının meydana getirdiği zararı dahi ödemiyor , üzerine de tamir masraflarını talep ediyorlar. Herneyse , o kısım tüketici mahkemesinde halledilecek.

Merak ettiğim kısım , arabadaki hatalı üretim sebebi ile meydana gelen ölüm tehlikesine dayanılarak tatmin edici bir tazminat talep edilip edilemeyeceği.(manevi tazminat konusunda tecrübelerinizden faydalanmak da istiyorum)

Teşekkür ederim.