Mesajı Okuyun
Old 03-01-2008, 23:18   #15
Av. Ö.Erol Yavuz

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Admin
Söz konusu görüşü benimsersek örneğin satın aldığınız bir kitabı (eser) bir başkasına devretmenizin de FSEK'e aykırı olduğu sonucu çıkar ki,

Sayın Admin, kitap kıyaslamasının konuyla ilgili iyi bir örnek olmadığını düşünüyorum, kitaba göre daha özel bir örneği tartışıyoruz. “Şahsen kullanma” ile ilgili FSEK m.38 neredeyse tamamen bilgisayar programları düşünülerek dizayn edilmiştir.

Anılan madde de şahsen kullanma ile ilgili öncelikle sözleşme hükümlerine gönderme yapılmaktadır. İkinci olarak sözleşme hükümlerinde belirleyici hüküm olsa bile hangi hallerin sözleşme ile önlenemeyeceği(düzenlenemeyeceği) ve hangi hallerin serbest olduğu sayılmıştır.

Sayın Saim, lisans anlaşmaları tüm mali hakları kapsamak zorunda değildir. Genellikle de kapsamaz zaten, bu tür mali haklar genellikle parçalanmak suretiyle, değişik lisansların konusu haline getirilir. Hele pc programlarından bahsettiğimizde, satış stratejilerinin bir parçası olarak son kullanıcı sözleşmesi sadece belirli bir tarzda kullanıma müsaade eder.

Dolayısıyla son kullanıcı lisans sözleşmesinin ikinci bir devri yapmaya müsaade edecek şekilde, yayma hakkını içerdiğini söyleyebilmek için yasal veya sözleşmeye ilişkin açık bir dayanağa ihtiyaç vardır. Eğer son kullanıcı lisans sözleşmesinde devir hakkı varsa, doğal olarak geçerlidir. Ancak yoksa, hiç kimsenin sahip olmadığı bir hakkı devredemeyeceğini de düşünmek gerekir.

Katılımcı veya forumu takip edenlerin de gayet kolaylıkla tespit edebileceği gibi kullandığımız pc'lerin windows son kullanıcı lisans anlaşmasından örnek vermek istiyorum. Eula'ya sistemkökü\system32\eula32.txt dosyasından ulaşabilirsiniz. Kullandığım pc'nin işletim sistemine ilişkin program, OEM olduğu için bilgisayar ile bütünleşiktir. Eula'ya göre programın devri ile ilgili düzenleme şöyle:

1.2 BİLGİSAYARIN Parçası olarak Yazılım - Devir. Bu lisans, paylaşılamaz, devredilemez ve aynı anda farklı bilgisayarlarda kullanılamaz. YAZILIMA, BİLGİSAYARLA birlikte, tek bir tümleşik ürün olarak lisans verilmiştir ve yalnızca BİLGİSAYARLA birlikte kullanılabilir. YAZILIMIN, DONANIMLA birlikte verilmemiş olmaması durumunda YAZILIMI kullanamazsınız. YAZILIMIN hiçbir kopyasını muhafaza etmemek şartıyla, işbu EULA kapsamındaki haklarınızın tümünü kalıcı olarak, yalnızca BİLGİSAYARIN kalıcı olarak satılması veya devredilmesi işleminin bir parçası olarak devredebilirsiniz. YAZILIMIN bir yükseltme olması halinde, yapılacak herhangi bir devrin YAZILIMIN önceki tüm sürümlerini de kapsaması gerekir. Bu devri işlemine Orijinallik Sertifikası etiketi de dahil olmalıdır. Devir, konsinye gibi dolaylı bir devir olamaz. Devir yapılmadan önce, Yazılımı devralan son kullanıcının EULA hükümlerinin tamamını kabul etmesi gerekir.

Ayrıca aynı EULA da “yeniden satılamaz”, “NFR” yazılımların varlığıda belirtilmektedir.

Sonuç olarak, lisans sözleşmesi belirleyicidir.

Saygılarımla.