Mesajı Okuyun
Old 02-01-2008, 11:48   #1
Av. Aykut Aydoğan

 
Varsayılan Yabancı şirketlerin ticari defterlerinin delil niteliği ve incelenmesi usulü

Sayın Meslektaşlarım,

Çokça başıma gelen bir olayla ilgili olarak görüşünüze başvurmak istiyorum. Bildiğiniz gibi tacirler arasındaki alacak davalarında Mahkemeler genelllike tarafların ticari defterleri üzerinde inceleme yapıyorlar ve defterleri usulüne uygun tutulmuş mu, birbirini teyit ediyormu gibi hususlara bakıp karar veriyorlar. Ancak taraflardan birisinin yabancı olması durumunda, TTK'nin Türk şirketleri için tanımış olduğu ticari defterlerin delil olması hükmü yabancı şirketlere teşmil edecekmidir ?

Eğer teşmil ediliyor ise yabancı şirket defterlerinin usulüne uygun tutulup tutulmadığını Türk Bilirkişiler mi tayin edecektir ?

Benim bu konuda savunmuş olduğum görüş delilin yurtdışında olması ve bu defterlerin ususlüne uygun olup olmadığı konusunda o ülke hukukunun uygulanacak olması sebebiyle, ticari defterin ilgili ülkeye istinabe edilerek bu şekilde bir rapor alınması yönündedir. Konu ile ilgili doktrindeki verilerden çıkarım yaparak bu sonuca ulaşmaktayım. Ancak bu konuda durumu netleştirecek içtihat ve görüşlere ihtiyacım var.

Konu ile ilgili meslektaşlarım görüş bildirir iseler memnun olurum.

Saygılarımla,