Mesajı Okuyun
Old 26-12-2007, 12:44   #2
ISTANAZ

 
Varsayılan

T.C.
YARGITAY
Onikinci Hukuk Dairesi
Esas No
: 2003/21415
Karar No
: 2003/24786
Tarih
: 15.12.2003

ÖZET:
Alacaklı vekili tarafından başlatılan takipte borçlu olarak gösterilen Gümrük Müdürlüğünün hakiki ve hükmi şahsiyeti olmadığından husumet ehliyeti yoktur. Bu nedenle, borçlunun taraf ehliyetinin bulunmadığı gerekçe gösterilerek, hazine vekilinin Mercii'den takibin iptalini istemesi süresiz şikayete tabidir.
Mahkemesi: İ… 1. İcra Tetkik Mercii

Yukarıda tarih ve numarası yazılı mercii kararının müddeti içinde temyizen tetkikinin şikayetçi vekilince istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü.

Alacaklı vekili tarafından başlatılan takipte borçlu olarak gösterilen Ambarlı Gümrük Müdürlüğünün hakiki ve hükmi şahsiyeti olmadığından husumet ehliyeti yoktur. Bu nedenle, borçlunun taraf ehliyetinin bulunmadığı gerekçe gösterilerek, hazine vekilinin Mercii'den takibin iptalini istemesi süresiz şikayete tabidir. O halde Merciice şikayetin kabulü ile takibin iptaline karar verilmesi gerekirken işin esası incelenerek yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.

Sonuç: Şikayetçi vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mercii kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK. 366. ve HUMK. nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA) , 15.12.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.