Mesajı Okuyun
Old 19-12-2007, 08:29   #46
Av. Şehper Ferda DEMİREL

 
Varsayılan

Her takipte "asıl alacak" kavramı değişir. Benim başımdan geçen bir örnek:

İlamı icra takibine koydum. Bizim anladığımız anlamda asıl alacak, ilam vekalet ücreti, yargılama giderleri, ilam bakiye harcı. 3 ay sonra borçlu ödemeye geldi, kısmi ödeme yaptı, müvekile ödeme yapacakken bilumum fer'iler arasında asıl takibe koymam gereken asıl alacağa işlemiş faiz kalemini talep etmeyi unuttuğumu farkettim. Yeni bir takip açarak, yalnızca ilam işlemiş faizini takibe koydum (bilahare ikisi birleştirilebilir, ama birleştirilmek zorunda değil) İkinci takipte bizim anladığımız anlamda "asıl alacak" yok. Yalnızca, takipten sonra faiz işlemeyecek olan, işlemiş faiz kalemi var.

Yasanın kaleme alınış şekline göre faiz kalemi için vekalet ücreti dahi talep edememem lazım. Gerçi her iki takip de asgari vekalet ücretinin üzerinde ama, varsayalım ki faiz alacağı asgari vekalet ücretinden daha az olsaydı, yalnızca faiz kalemi içeren ikinci takipte borçlu aleyhine hiç vekalet ücreti takdir edilmemesi neticesine varmamız gerekirdi.

Bu nedenle, uygulamanın "takip çıkışı" nı baz alması, bence yerinde ve yasanın lafzına aykırı ama amacına uygun olandır.

Saygılarımla...