Mesajı Okuyun
Old 17-12-2007, 18:22   #3
Av. Başak SANCAR

 
Varsayılan

Mersin İş Mahkemesinde görülen ve birebir benzer bir davayı mahkeme, Türk Mahkemelerinin yetkili olmadığı, davalı Kıbrıs şirketi olduğundan Kıbrıs Mahkemelerinin yetkili olduğu gerekçesi ile reddetmiş. Ben de Türk Mahkemelerinde Kıbrıs Şirketi aleyhine dava açılamayacağını düşünüyorum.Ama istinasını (olay Türkiye limanında olmuş, gemiadamı Türk vatandaşıysa,vs.)özellikle bilen varsa(kanun maddesi, uluslararası anlaşma, Yargıtay kararı gibi), benimle paylaşmasını rica ediyorum.

Ancak P&I Kulüp Sigortası adı altında bir gemi sigortası türü var ve uluslararası sulardaki gemilerin %90'ını kapsıyor. Bu sigorta türü gemiadamlarının iş kazası nedeniyle uğradığı zararları da ödemekteymiş.Açıkçası bu sigorta türü yargı kararı olmaksızın ödeme yapıyorsa, yargı süreci ile uğraşmak yerine direk bu yola gitmeyi tercih ederim. Klozunda manevi tazminat yoksa, ki çok büyük olasılıkla da yoktur,yine yargı sürecine de ihtiyacım olacak.

Ancak bizim olayımızda iş kazasının meydana geldiği geminin kulüp sigortası kapsamında olup olmadığını nasıl öğreneceğim?

Gemi eğer bu sigorta kapsamında ise, zararın tazmini için nasıl ve ne şartlarda başvuruda bulunabilirim? Kabul şartları neler? Mesela zararı ödemek için illa yargı kararı mı arıyorlar, yoksa araç sigortalarında olduğu gibi belirli şartların ve belgelerin varlığı halinde ödeme yapıyorlar mı?

Mersin'de bir acentası var mı?, vs....
Açıkçası araştırmalarıma rağmen uygulamasının nasıl işlediğine ve başvuru usulüne ilişkin çok net bilgilere ulaşamadım.