Mesajı Okuyun
Old 16-12-2007, 00:55   #47
fırat murat

 
Varsayılan

Merhaba,Lambdaistanbul Derneginin kapatılması ile ilgili davayi ustlenmis durumdayim. 31 Ocak 2008 de Beyoglu 3.Asliye Hukuk Mahkemesinde gorulecektir. Dosya savcinin talebi dogrultusunda bilirkisiye gitti. Kapatilmamasi gereken bir dernek diye dusnuyorum ancak Turk yargisinin sasirtici kararlarida olabilmektedir.
Bu forumdaki arkadaslarin dernegin faaliyet alanlarini ile ilgili bilgi eksikligini gotdum ve dernegin amaclarini kopyalayıp yapıstırdım.
Sevgiler

Derneğin Adı, Merkezi ve Şubeleri

Madde 1 - Derneğin uzun adı: Lambdaİstanbul Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti, Transseksüel Kadın ve Erkekler arası Dayanışma Derneği"dir.

Kısa adı: Lambdaİstanbul LGBTT DAYANIŞMA DERNEĞİ

Derneğin Merkezi İstanbul dur. Derneğin şubesi yoktur.

Derneğin Amacı ve Çalışma Alanları

Madde 2 - Derneğin Amacı:

Lambdaİstanbul LGBTT Dayanışma Derneği’nin amacı, lezbiyen, gey, biseksüel, travesti, transseksüel kadın ve erkeklerin özgürlükçü değerleri benimsemelerine, varoluşlarını gerçekleştirme ve kendilerini yetiştirerek toplumsal barış, huzur ve refahın gelişmesine bireysel, toplumsal, kültürel hayat ve davranışlarıyla katkıda bulunabilmelerine destek olmaktır.

Dernek, lezbiyen, gey, biseksüel, travesti, transseksüel kadın ve erkeklerin özgürlük, adalet ve barışı temel değerler olarak kabul etmesine; dil, ırk, renk, cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, felsefi inanç, din, mezhep, bölge ayrımı yapmaksızın insan haklarını bütün insanların hakkı olarak görmesine; hayatın her alanında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı mücadele edebilmesi yönünde yardımcı olacak kültür, eğitim, sanat, spor faaliyetlerini ve buna benzer diğer faaliyetleri bilfiil yürütür veya bu çerçevede yürütenlere madden ve manen destek sağlamaya çalışır, hayata sorgulayıcı, girişimci ve üretici olarak hazırlamak; bilim, sanat, kültür ve uygarlık değerlerinden yararlanacak demokratik yaklaşımların oluşturulmasına katkıda bulunmak.

b) Lezbiyen, gey, biseksüel, travesti, transseksüel kadın ve erkekleri, sosyal, kültürel, ekonomik, politik ve benzeri alanlarda toplumun üretken insanları ve gücü haline getirmek; bu doğrultuda eşcinsel, biseksüel, travesti ve transseksüel bireylerin konumlarını, tutum ve davranışlarını, görüş, yaklaşım ve eğilimlerini, sorun ve isteklerini belirlemek; nihai olarak karar verme sürecinde etkin rol üstlenmelerini sağlamak.

c) Lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüel kadın ve erkeklerin profesyonel ve toplumsal yaşama daha etkin, yönlendirici ve sorumlu katılımını sağlamak.

d) Topluma eşcinsel ve biseksüelliğin, heteroseksüellik gibi bir cinsel yönelim olduğu; travesti ve transseksüelliğin cinsiyet kimliği olduğu, ahlaksızlık, hastalık, suç, v.s. olmadığından hareketle, eşcinsellik, biseksüellik, travestilik ve transseksüelliğe dair aydınlatıcı, eğitici, faaliyetlerde bulunmak.

e) Ülkemiz eşcinsel, biseksüel, travesti ve transseksüel bireylere yönelik politikaların belirlenmesine ve uluslararası platforma taşınmasına öncülük etmek; oluşturulacak politikaların benimsenmesini ve yaygınlaştırılmasını sağlamak.

f) Mevcut ulusal ve uluslararası eşcinsel, biseksüel, travesti ve transseksüel bireylerin faaliyetlerini geliştirmek; yeni işbirliği olanaklarını araştırmak ve bunlara ilişkin projeleri hayata geçirmek.

g) Tüm dünya ülkelerine (Avrupa Birliği, Balkanlar, Avrasya, Ortadoğu, Akdeniz, vb.) yönelik bilgilendirme faaliyetlerinde bulunmak ve bu ülkelerin ilgili kuruluşlarıyla işbirliği yapmak.

h)Çağın hızla değişen ve gelişen koşullarına göre kendini devamlı yenileyebilen, dış dünyaya açık, dinamik ve nitelikli bir LGBTT hareketinin oluşması için çalışmalar yürütmek.

i) Eşcinsel, biseksüel, travesti ve transseksüel bireyleri ve kuruluşlarını yerel-ulusal-uluslararası platformlarda bir araya getirerek birbirlerini tanımaları, karşılıklı bilgi ve teknoloji transferi yapmaları ve bunun akabinde demokratik değişim ve gelişimi oluşturmaları için öncülük etmek.

j) Türkiye'nin dünyaya entegrasyonunun önemli adımlarından biri olan Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri sürecine katkıda bulunmak; eşcinsel, biseksüel, travesti, transseksüel bireyler ve buna dair oluşumlar arasındaki bilgi ağı ve işbirliğini artırarak iletişimi sürekli kılabilmek.

k) Ülke genelinde lezbiyen, gey, biseksüel, travesti, transseksüel kadın ve erkelerin haklarının kazanılması, korunması ve geliştirilmesi; eşcinsel, biseksüel, travesti ve transseksüel bireylerin sosyal, kültürel ve ekonomik hakları alanında çalışmaların yaygınlaştırılması, yönlendirilmesi ve izlenmesi ile ilgili çalışmalar yapmak. Bu konudaki değerlendirmelerini ilgili kurumlara iletmek ve kamuoyu oluşturmak.

l) Eşcinsellik, Biseksüellik, Travestilik ve Transseksüellik alanında bilimsel çalışmaları yüreklendirmek, madden ve manen desteklemek, araştırmaların yayımlanmasını ve yayılmasını sağlamak. Üniversitelerde, Eşcinsel, Biseksüel, Travesti ve Transseksüellik Çalışmaları Bölümleri'nin oluşturulması için ilgili kurumlarla işbirliği yapmak.

m) Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transseksüel kadın ve erkelerin aile, eğitim, akademi, çalışma hayatı, askerlik, hapishane, hukuk, medya, cinsel sağlık, ruh sağlığı gibi alanlarda yaşadıkları sorunlar ve maruz kaldıkları insan hakkı ihlallerine dair çalışmalar yapmak. Bu konularda ilgili kurumlara öneri ve uyarılarda bulunmak, kamuoyu oluşturmak için çaba göstermek.

n) Psikiyatri ve psikoloji alanında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına, homofobik, bifobik ve transfobik tutum ve uygulamalara karşı çalışmalar yapmak. Psikiyatr/Psikolog - hasta/danışan arasındaki ilişkileri ve hasta hakları ile ilgili etik kuralların takibini yapmak, kuralların uygulanmasını izlemek, kurallara uyulmadığı durumlarda gereği için Türkiye Psikiyatri Derneği, Türk Psikologlar Derneği ve Türk Tabipleri Birliği nezdinde girişimlerde bulunmak.

o) Eşcinsel, biseksüel, travesti ve transseksüel bireylerin aile, okul idaresi, yurt idaresi vb. kurum ve kuruluşların zoruyla, psikoloji ve psikiyatri kliniklerine kapatılması, dönüştürme terapileri ve / veya tedavi adı altında tıbbi, psikolojik ve psikiyatrik müdahalelere maruz bırakılmalarına karşı çalışmalar yapmak. Müdahalelerin takibini yapmak, raporlamak, gerektiğinde hukuki ve bilimsel girişimlerde bulunmak.

p) Lezbiyen, gey, biseksüel, travesti, transseksüel kadın ve erkelerin damgalanmalarına, dışlanmalarına, tecrit edilmelerine, fiziksel şiddete maruz bırakılmalarına, zorla tedaviye götürülmelerine, zorla evlendirilmelerine, göçe zorlanmalarına, evlerinden ve yurtlarından kovulmalarına; ekonomik, kültürel ve sosyal haklarından mahrum bırakılmalarına karşı sosyal hizmet uzmanları ile eşgüdümlü çalışmak.

r) Hukuk, yasalar ve mesleki yönetmeliklerde, eşcinsel, biseksüel, travesti, transseksüel bireylerin ve eşcinsellik, biseksüellik, travestilik ve transseksüelliğin suç, hastalık, ahlaksızlık, iffetsizlik, muzır vb. şekillerde tanımlanmasının ve gösterilmesinin takibini yapmak, mağduriyetleri ve hak ihlallerini izlemek, raporlamak. Yasalar ve mesleki yönetmelikler kapsamındaki cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına, homofobik, bifobik ve transfobik tutum ve uygulamalara karşı çalışmalar yapmak.

s) Eğitim politikalarının, müfredatın ve ders kitaplarının cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığından arındırılması için çalışmalar yapmak. Yaygın ve örgün eğitim kurumlarında eşcinsel lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüel kadın ve erkek öğrencilere yönelik cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığı, homofobik, bifobik ve transfobik tutum ve uygulamaların takibini yapmak, bu uygulamaları raporlamak. Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim sendikaları, psikolojik danışman ve rehber öğretmenlerle birlikte çalışmak için yollar ve politikalar geliştirmek.

t) Akademide öğrencilere verilen psikiyatri ve psikoloji öğretiminde eşcinsel, biseksüel cinsel yöneliminin, psiko-seksüel bir sapma veya patoloji şeklinde ele alınmasına, sunulmasına ve öğretilmesine karşı müfredatı ve uygulamaları izlemek ve gerektiğinde değerlendirmeleri ilgili kurumlara iletmek.

u) Çalışma hayatında yasaların, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığını kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesini ve uygulanmasını takip etmek ve bu tür ayrımcı uygulamaları rapor etmek. Lezbiyen, gey, biseksüel, travesti, transseksüel kadın/erkek işçi ve memurları, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı sendikal mücadeleye katılmaları yönünde yüreklendirmek, madden, manen ve hukuken desteklemek.

v) Dernekler Yasası'nda belirlenmiş kurallara uygun olarak yurt içinde ve yurt dışında ruh sağlığı, cinsel sağlık, eğitim, insan hakları, hukuk, aile, medya-iletişim, sosyal hizmet, çalışma hayatı alanında çalışan dernek, sendika, vakıf ve kurumlarla işbirliği yapmak ve ortak amaçlar doğrultusunda eşgüdümlü çalışmalar yapmak.

y) Kültürler arası diyaloğun arttırılmasına, karşılıklı anlayış ve hoşgörünün geliştirilmesine katkıda bulunmak.

z) Daha iyi bir gelecek sağlanması amacıyla, dünya eşcinsel, biseksüel, travesti ve transseksüelleri arasındaki küresel ortaklığın oluşturulmasında aktif bir rol oynamak; dolayısıyla dünya barışı ve adaletinin sağlanmasına katkıda bulunmak.

Derneğin Çalışmaları