Mesajı Okuyun
Old 15-12-2007, 00:04   #32
Av.Cengiz Aladağ

 
Varsayılan

Alıntı:
Ama Cengiz Bey"in,her gerçek ve tüzel kişi hukuken korunmaya değer sözüne katılmakla birlikte,burada konu,tüzel kişiliğe kavuşmamış ve faaliyet ve amaçlarının kanuna(kamu çıkarlarına) uygun olup olmadığı tartışılan ve başvurusu reddedilen bir dernek oluşumu hareketi olduğu için,bu aykırılıkları nedeniyle izin alamamış olmasını uygun bulduğumu yazmış bulunuyorum.Belki Cengiz Bey,bu derneğin faaliyetini kamusal yararlara aykırı bulmuyordur.


Sayın Hatun Olguner,
1- Türk Medeni Kanunu'nun 59 maddesinin ilk fıkrası şu şekildedir: "Dernekler, kuruluş bildirimini, dernek tüzüğünü ve gerekli belgeleri yerleşim yerinin bulunduğu yerin en büyük mülki amirine verdikleri anda tüzel kişilik kazanırlar." Dolayısıyla ortada tüzel kişiliği olan bir dernek vardır.
2- Türk Medeni Kanunu'nun 57/1 maddesine göre "Herkes, önceden izin almaksızın dernek kurma hakkına sahiptir." Yine Dernekler Kanunu'nun 3. maddesi de aynı kuralı "Fiil ehliyetine sahip gerçek veya tüzel kişiler, önceden izin almaksızın dernek kurma hakkına sahiptir." şeklinde yinelemiştir. Dolayısıyla "başvurunun reddedilmesi" ya da "izin alınamaması" sözkonusu olamaz.
3- Forumda tartışılan konu derneğin amacının yasaya, kamu çıkarına vb. uygun olup olmadığı değildir.
4- Yasaya aykırı derneğin bile hakları vardır. Aynı, sanığın hakları olduğu gibi.
5- Derneğin faaliyet amacını bilmiyorum. "Belki Cengiz Bey,bu derneğin faaliyetini kamusal yararlara aykırı bulmuyordur." şeklindeki tümcenizin bir ima içerip içermediğini de. Ancak bu tümceyi yakışıksız buldum.
6- Hayretim, sözettiğim forumda hukukçunun dili ile ilgili kararlarda çok daha hafif sözler hakaret sayılmasına ve bu kararları foruma sizin eklemenize rağmen, bu konuda farklı düşünmeniz ve "böyle derneğe müstehak" anlamına gelecek düşünceler dile getirmenizedir. Bir hukukçu insan olarak eşcinselliği iğrenç bulabilir (ben öyle buluyorum örneğin), onaylamayabilir, (yine benim gibi) ergenlik çağında bir çocuğu olduğundan bu konuda daha da hassas olabilir; ancak eşcinsel olduğu için bir gerçek kişinin ya da eşcinsellerin kurduğu bir derneğin sırf bu nedenle tüm haklardan mahrum bırakılmasını savunamaz, savunmamalıdır. Hukuk herkes için yoksa, yok demektir.
Saygılarımla.