Mesajı Okuyun
Old 11-12-2007, 20:29   #25
Av. Hatun Olguner

 
Varsayılan

Ben ise borçlunun malbeyanında bulunmadığı için hapsedilmesine karşıyım. 20 yılda en fazla iki şikayette bulunduğumu hatırlıyorum. Borçlunun malbeyanını duruşmada veya sonra öğrensem ne olur?Önemli olan öğrenmek;malı mülkü,parası varsa zaten borcunu öder. Malı ve parası yoksa da hapsetmeyelim bence. Amacımız alacak tahsil etmek,borçluyu hapse atarak intikam almak değil,olmamalı.
Hatta ben,aleyhine icra takibi açtığım borçlularla görüşürken öncelikle içinde bulundukları ekonomik zorluklarını anladığımı,üzüntülerini paylaştığımı, öncelikle bu zorluklardan aileleri ve çocukları adına kurtulmalarını dilediğimi,borcu ne zaman ve hangi koşullarda ödeyebileceklerini bana bildirmelerini isterim. Yani bana malbeyanında bulunmaları yeterli. Bu içten ve insancıl yaklaşım % 90 oranında olumlu sonuç verir,vaadettikleri şartlarda öderler.Yıllar önce şehir dışındaki bir alacak için hacze gitmiştim. Karı koca birlikte tüm zorluklarını ve şartlarını açıkça anlattılar. Kasalarındaki para ile kısmi ödeme yapıp bakiye için taahhüt verdiler,ağır aksak öderken bir aksama üzerine aradım : Borçlu koca,eşinin hasta olduğunu,hasta yatağında yattığını anlattı,geçmiş olsun o zaman,kapatayım,iyileşsin,taksidinizi ödersiniz der ve telefonu kapatırken,"kapatmayın lütfen,eşim çok hasta ve eğer sizinle konuşursa iyileşmesi daha kolay olacak,ona iyi gelecek" diye ricada bulundu,telefonu verdi,konuştuk.Sonraları başkasının adına tapuya yazmış oldukları yazlıklarını satıp borçlarını ödediler.

İcra takibini alırken,işi kabul ederken,alacağın ve senedin sıhhatini,tahsil imkanını sorup öğrenmek ve gözetmek,alacağı MBB tehdidi ile tahsil etme amacı ile yetinmemek,alacaklıdan tahsil garantisi veya en azından yüksek tahsil olasılığı istemek bizim için daha verimli iş takibi sağlar. Hayali ve batık işleri mümkün oldukça almamak,emek ve masraf kaybını da önler. Hakiki,ticari,kaliteli alışverişlerden kaynaklı alacaklarda takip ve tahsil kolaylığı da olur.

Parası ve malı olmayan,mağdur,kötüniyetli de olmayan borçluların malbeyanında bulunmamaktan ötürü cezai yaptırım almamaları için yukarıda yazılı 16 HD kararını ve bu düşünceden kaynaklı hukuki mücadeleyi etkin bir şekilde denemeye kararlıyım. Arasıra,malbeyanında bulunmamaktan yargılanan borçlu şahıslar yardım istemeye gelir,bu yönde savunmalara ve itirazlara yönelip, bu doğrultuda sonuç almağa çabalayacağım.

İİK da 2005 yılında yaplan bu değişikler,hiç kimsenin para borcu nedeniyle özgürlüğünden yoksun kılınamayacağına dair ilkenin,(yasalarımızın Avrupa Birliğine uyumunu sağlamaya yönelik olarak) yasalarımıza kazandırılması amacı ile yapılmıştı. Yasa değişikliğinin amacı bu olduğu içindir ki,İİK m 337 ve m 337/A da,malbeyanında bulunmayanların cezalarının,alacaklının suçtan zarar görmediğinin ispat edilmesi;borçlunun borca yeter malının haczedilmesi;borçlunun bu maddelerdeki yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde ceza verilemeyeceği yolunda fıkralar eklenerek, mümkün oldukça para borcu için özgürlüğün kısıtlanmaması amacı güdülmüştür.
Yasal değişikliğin asıl amacı budur.Amaç ve gerekçe birlikte değerlendirildiğinde,borçlunun,duruşma sırasında veya ceza kararından sonra dahi malbeyanında bulunması (yasal yukumluluklerini yerine getirmesi)halinde artık ceza verilmemesi/cezanın ortadan kaldırılması gerektiğini düşünmek hukuka daha uygun olacaktır. Yasanın amacı budur. 16. HD ,yukarıda yazılı kararı ile bu amacı gözeten ve bu yönde bir uygulamaya geçileceğini işaret eden dolaylı anlatımda bulunmuştur. Bu düşünce ve çözüm modern ceza hukuku ilkelerine ve anlayışına da uygundur. Hapis tehdidi ile ticari ve medeni ilişkileri/alışverişlerin ödeme dengesini yönlendirmeye yönelik uygulamalar uygar açılımlar ve görüntüler taşımaz.
Ticari ve medeni bilinci ve kaliteyi yerleştirmek,artırmak asıl çözümdür. Borcunu ödemeyeni hapsetmek artık ilkel bir yol olarak terkedilmelidir.10 gün hapsi göze alarak çok büyük borçlara,ödememek üzere girmeye hazır kötüniyetli vatandaşlarımız çoktur;yasa,iyiniyetli kişileri korumayı amaçlamaktadır. Zaten kötüniyetli kişiler,her türlü ekonomik suçu, karlılık hesabını önceden yapıp hapsi de göze alarak, işlemekten kaçınmamaktadır.