Mesajı Okuyun
Old 09-12-2007, 22:00   #4
Av.Ergün Vardar

 
Varsayılan

T.C. YARGITAY
5.Hukuk Dairesi
Esas: 1980/7634
Karar: 1980/7763
Karar Tarihi: 10.11.1980
ÖZET: Kat irtifakı kurulmuş olan ve üzerindeki bina tamamlanmış ve oturma izni alınmış bulunan yerlerde kat irtifakı sahiplerinin yönetim giderine katılması gerekir. Bu nedenle borçlu görülen kat irtifakı sahibi aleyhine dava açılabileceği gibi icra takibi de yapılabilir. Bu hususlar düşünülmeden davanın reddine karar verilmesi doğru değildir.

(634 S. K. m. 20)
Dava: Taraflar arasındaki ana gayrimenkulün ortak giderlerinden ödenmeyen paranın icra takibine itiraz edilerek durmuş olduğundan bu itirazın iptali ve icranın devamıyla paranın tahsili davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; davanın vazifesizlik nedeniyle reddine dair verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davacı vekili tarafından süresinde verilen dilekçe ile istenilmiş olmakla dosyadaki kağıtlar okunup iş anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Kat irtifakı kurulmuş olan ve üzerindeki bina tamamlanmış ve oturma izni alınmış bulunan yerlerde kat irtifakı sahiplerinin yönetim giderine katılması gerekir. Bu nedenle borçlu görülen kat irtifakı sahibi aleyhine dava açılabileceği gibi icra takibi de yapılabilir. Bu hususlar düşünülmeden davanın reddine karar verilmesi doğru değildir.
Sonuç: Davacının temyiz itirazlarının kabulü ide hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle HUMK. nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, 10.11.1980 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Sinerji Mevzuat ve İçtihat Programları
**************************************
Oturma izni alabilecek duruma geldikten sonraki dönemler için genel giderlerden sorumlu tutulması gerektiği ise benim muhalefet görüşümdür.
Ooturma izni