Mesajı Okuyun
Old 03-12-2007, 15:25   #1
Av.Selim Demircan

 
Varsayılan Çeke KarŞiliksiz Şerhİ DÜŞÜlmesİnİn Bedelİ?

Sayın Ths üyeleri; sorum üç noktada tek bir konu üzerinedir. ilginize teşekkür.

Hin ve cinlerin çok olduğu bu ülkede hukukçu olmak da zor. Malumunuz üzere karşılıksız çıkan çekin icrada kambiyo senedi olarak takibe koyulabilmesi için çekin arkasının yazdırılması gerekmektedir. Ne var ki, bazı uyanık bankalar çekin arkasını yazdırma bedeli olarak 40,00 YTL talep ediyor.
1- Bu uygulamanın yasal bir dayanağı var mı? ( banka çalışanları bilmiyoruz demekteler, genel müdürlük talimatı şeklinde kestirme cevap veriyorlar)

2-Bunun yanında bankalardan çek yaprağını talep ettiğinizde çekin arkasına 410 YTL çek yaprağı bedeli ödenmiştir şeklinde kaşe basıp, 410 YTL'den 40 ytl'yi mahsup ediyorlar. Bankadan tahsil edilen 410 YTL mi 370 YTL mi oluyor?

3- Bankanın vermekle yükümlü olduğu karşılıksız çek yaprağı bedeli olan 410 YTL, tazminat mıdır, yani bankanın çekin karşılıksız çıkmasından dolayı ödediği bir ceza mıdır? Yoksa ( bankalar çek yaprağı bedelini verince "çek bedelinden 410 YTL si karşılanmıştır kaşesi basıyorlar da) çek bedelinden düşülmek üzere bankanın teminat benzeri bir ödemesi midir?
Bu hususlar benim ve bir çok meslektaşın kafasını karıştırmaktadır. ilgilerinize sunulur.