Mesajı Okuyun
Old 03-12-2007, 12:50   #10
Onur İste

 
Varsayılan

Beni merakta bırakan husus aslında şu: Yeni değişiklik ile 35 yaşını doldurmamış avukatlar OSYM'nin yaptığı sınavdan en az 70 puan almaları ve akabinde yapılacak mülakatta başarılı olmaları halinde hakimlik mesleğine kabul ediliyorlar. Bildigim kadarıyla şu anda kabul edilme yaşı 30 (yanlışsam lütfen düzeltin). Peki yeni düzenlemenin, şu andaki düzenlemeden tek farkı yaşın 30'dan 35'e çıkarılması mı?
Yoksa yazılı sınav, sadece avukatlar arasında uygulanan (5yıllık avukatlık yapmayanların dışında tutulduğu) özel ve ayrıcalıklı bir sınav mı?
Eğer öyle değilse, sadece yaş sınırı mı artımış durumda? Zira mülakat eski sistemden beri var ve yıllardır hakimler mülakat yapılarak mesleğe alınır.
Bence de mülakat sistemi doğrudur. Çünkü bir hakim hukuk bilgisinin yanında yorumlama ve temsil kabiliyetiyle de öne çıkmalıdır. Bunu da mülakat dışı bir sistemle sağlamak kanımca mümkün değildir. Tartışılması gereken husus yalnızca mülakata katılan üyelerin niteliği olmalıdır. Belki de jüride bağımsızlığı temsil eden yüksek yargıçların sayısı artırılabilir.

Yabancı ülkelerdeki hakim savcı yaş ortalamasına gelince: Hakimlerin gerçekten yaşlarının 25-26 civarında olmadığını söylemek doğru. Ancak savcılar için aynı şeyi söylenemez Savcı kamu avukatı olduğu için, oralardaki savcıların yaşları bizlerdekinden pek farklı değil. Saygılarımla