Mesajı Okuyun
Old 03-12-2007, 12:06   #4
Av.Adem Eyidoğan

 
Varsayılan

Ölü olduğu halde nüfus kütüğüne ölüm kaydı düşülmeyen kişilerin ölüm kayıtlarının düşülmesi idari bir işlem olduğundan ilgili nüfus müdürlüğünce yapılmsı gerekir.Eski tarihli ölüm vukuatlarının düşülmesi için nüfus Müdürlükleri Kaymakamlık aracılığıyla idari tahkikat yaptırmakta,yapılan idari tahkikat sonucunda sahsın tespit edilen ölüm tarihi tahkikat evrakları esas alınmak suretiyle düşülmektedir.
Kaymakamlıkların ilgili şahsın ikametinin polis veya Jandarma Bölgesinde olmasına göre Polis ve Jandarma aracılığıyla tahkikat yapmaktadır.Bu tahkikat sırasında ilgilinin ölüm tarihini bilen en az iki tanık beyanı esas alınmaktadır.tahkikatı kolaylaştırmak için ölüm kaydı düşülecek olan kişinin mirascılarından biri Kaymakamlığı,ilgilinin ölüm tarihini belirtmek ve ölüm tarihini bildiğini söyleyecek en az iki tanık ismi belirtmek suretiyle vermiş olduğu dilekce Kaymakamlıkca Polis ve ya Jandarma'ya gönderir. Dilekce sahibi tanıkları tahkikatı yapacak polis veya Jandarma'ya götürür. Tanıkların ifadeleri burada alınıp evrak geri nüfus müdürlüğüne gelince ölüm kaydı düşülür.
Veraset davasında nüfus kaydı kapalı olan veya ölü olduğu halde ölüm kaydı düşülmemiş şahsın ölüm kaydı mahkemece savcılık aracılığla yaptıracağı tahkikat sonucunda ölü olduğuna dair tahkikat evrakını da nüfus müdürlüğüne gönderirse yine ölüm kaydı düşülür.