Mesajı Okuyun
Old 28-11-2007, 19:53   #2
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

Kamulaştırma Kanunun 2001 yılında 4650 sayılı kanunla yapılan değişiklik hükümlerine göre, mal sahibinin bedel davası açma hakkı bulunmamaktadır. Davayı kamulaştırmayı yapan idare açar.

Nitekim, idare bu davayı açmış fakat 7 ve 8 maddedeki işlemleri yapmamıştır.Yargıtay bu eksikliğin usulüne uygun tebligat yapılıp işin esasına girilmeden önce irdeleneceği işin esasına girildikten sonra uzlaşma eksikliğinden dolayı ret kararı verilemiyeceğini öngörmektedir.

Yalnız burada duruşma için de usulüne uygun tebligat yapılmadığı söylenmektedir. Bu husus bozma nedeni olabilir. Bozma üzerine yerel mahkemece usulüne uygun tebligat yapılarak yeniden duruşmaya başlanır.Bu ikinci yargılamada işin esasına girmeden önce mahkeme 7.8 maddelere uygun hareket edilmemesi nedeniyle davayı ret edebilir.

İdare bu takdirde 7,8 md. koşulları yerine getirip yeniden mahkemeye başvurması gerekir. O takdirde yeniden tespit edilecek bedelden daha önce alınan bedel mahsup edilir.

İdare bu işlemi yapmazsa el koyma durumu varsa, aleyhire kamulaştırmasız el atma davası açılır. bu davada da alınan bedel mahsup edilir.

El atma durumu yoksa ve idare 7,8 maddedeki işlemleri yapmazsa o takdirde alınan bedel sebebsiz iktisap teşkil eder ve idare bu parayı geri alabilir.

Diye düşünüyorum.

Saygılarımla.