Mesajı Okuyun
Old 20-11-2007, 20:39   #1
advokat34

 
Varsayılan 30 yıllık binanın dairesini satamıyoruz!

Merhaba THS ailesi.
Müvekkilem yaşlı bir bayan, yakın bir zaman önce eşini kaybetti ve tek malvarlığı eşinden kalan 4 daireden oluşan iki katlı bir ev. Hiç çocuğu olmayan bu bayanın herhangi bir geliri olmadığından dairelerden birini satmak istiyor ancak tapu işlemleri için gidildiğinde, evin tapuda 2 katlı kargir ev diye kayıtlı olduğunu ve satış yapabilmesi için evvela kat mülkiyetine geçmesi gerektiğini öğreniyor.
30 yıl önce yapılmış olan bu evin belediye dosyasında projesi falan yok. sadece tek kat diye gösterilen ev için yapı ruhsatı mevcut. Ancak kat mülkiyetine geçiş için yapının mevcut durumuna uygun proje + ruhsat + evin sigortası + kadastro aşaması + kat mülkiyetine geçiş aşaması derken, (aynen yeni bir inşaata başlarken yapılması gerekli prosedür gibi), çok masraflı ve uzun zaman alacak bir süreç istiyor bu iş.
Bu işlemler nedeniyle daireyi satamayan ve nakit sıkıntısı olan bayanın bu işlemlere verecek parası da olmadığından, acaba bu uzun süreç dışında yapılması gerekli daha kolay bir yol olabilir mi? Yani acaba ben mi işi içinden çıkılmaz hale getiriyorum? Değerli görüşlerinizi bekliyorum. Saygılar...