Mesajı Okuyun
Old 14-11-2007, 11:14   #2
halit pamuk

 
Varsayılan

Telekom'un yaptığı abonelik sözleşmelerinde Mücbir sebeplerin varlığı halinde verilen hizmetin durması nedeniyle tazminat talep edilemeyeceğine ilişkin hükümler bulunmaktadır.


Burada tartışılması gereken nokta şudur: Grev mücbir sebep midir? Bir yargıtay içtihatında grevin mücbir sebep olmayacağını çok güzel bir şekilde dile getirmektedir

"Bir olayın mücbir sebep sayılabilmesi için aynı zamanda o olayın borçluya ait işletmenin dışında cereyan etmiş olması gerekir. Bu bakımdan Yargıtayın kökleşmiş içtihatlarına göre borçluya ait iş yerindeki mevzu grev mücbir sebep sayılmamaktadır. Çünkü grev işçilere tanınmış bir yasal haktır. Ancak yasal olmayan iş bırakmalar diğer şartları da haiz bulunduğu takdirde mücbir sebep olabilir. Bu bakımdan mahkemece grevin niteliği araştırılmalı, ayrıca grev kararını ne kadar bir süre önce alınmış olduğu soruşturularak davalı işletmenin önceden grev kararını bilmesine rağmen dava konusu gül gibi çabuk bozulacak bir malın taşıma işinin yüklenmemesi geğretiği üzerinde durulmaksızın davanın reddi cihetine gidilmesi isabetsiz ve davacıların temyiz itirazı yerindedir."(11. HUKUK DAİRESİ E. 1979/5533 K. 1979/5488 T. 3.12.1979)

Bu nedenle abonelerin uğradıkları zararı tazminen dava açabileceklerini (hatta dava açmaları gerektiğini) düşünüyorum.